Cod galben de ploi, cod portocaliu de inundații. Vreme atipică pentru decembrie

cod galben

Meteorologii și hidrologii nu au deloc vești bune pentru zilele următoare. Va continua aă plouă și există pericol de inundații în unele zone. La munte, zăpada se topește, din cauza precipitațiilor și a temperaturilor ridicate.

În România este în vigoare până marți, 28 decembrie, la ora 10, o informare meteo care vizează precipitații moderate cantitativ, polei și intensificări ale vântului. În zona montană înaltă vor predomina ninsorile și se va depune strat nou de zăpadă, iar în rest va ploua. Izolat se va depune polei, cu o probabilitate mai ridicată în Crișana.

În județele Arad și Timiș este însă cod galben, până luni, 27 decembrie, la ora 12. În Banat și pe arii restrânse în Crișana, va ploua, iar cantitățile de precipitații vor depăși 20-25 l/mp. La munte, sub 1.600 m vor fi precipitații sub formă de lapoviță dar și ploaie la deal, determinând topirea și cedarea apei din stratul de zăpadă.

Hidrologii au emis, la rândul lor, avertizări care afectează bazinele hidrografice Vişeu, Iza, Tur, Someş, Crasna, Barcău, Crişul Repede, Crişul Negru, Crişul Alb, Mureş, Bega, Timiş, Bârzava, Caraş, Nera, Cerna, Jiu şi Olt.

Pe Bega – bazin amonte S.H. Balinţ şi afluenţii aferenţi sectorului aval S.H. Balinţ (Timiş), respectiv Timiş, Bârzava și Moraviţa (Caraş-Severin şi Timiş) va fi cod galben. Pe râurile Bega – bazin superior amonte S.H. Făget şi afluenţii aferenţi sectorului aval S.H. Făget – amonte S.H. Balinţ (Timiş), Timiş – bazin amonte S.H. Lugoj (Caraş Severin şi Timiş) va fi cod pportocaliu.