Cocoșatul de la Notre Dame, la Timișoara. 50 de artiști, trei ansambluri de balet

cocoșatul de la notre dame

Vă tentează să călătoriți în Parisul medieval? Sunteți gata de o întâlnire cu frumoasa Esmeralda și cocoșatul Quasimodo, clopotarul Catedralei Notre Dame? Trei ansambluri profesioniste de balet „spun” la Timișoara o poveste nemuritoare.

Miercuri, 15 martie, la ora 20, pe scena Operei Naționale din Timișoara va putea fi văzut baletul „Cocoșatul de la Notre Dame”. Spectacolul reunește, într-o distribuție cu 50 de dansatori, trei ansambluri profesioniste de balet: cel al Operei Maghiare de Stat din Cluj-Napoca, ansamblul de balet Teatro d’Opera Italiana și ansamblul Operei Vox.

Baletul pe muzica compusă de Peter Venczel este inspirat de romanul „Notre-Dame de Paris”, de Victor Hugo. Regia și coregrafia spectacolului sunt semnate de balerinul și coregraful Vlad Sebastian, iar luminile, efectele speciale, proiecțiile și „fumul” de gheață carbonică introduc publicul în atmosfera poveștii. Baletul „Esmeralda”, după romanul „Cocoşatul de la Notre-Dame” al lui Victor Hugo, a avut premiera absolută la Londra, în 1844. Coregrafia originală îi aparţine lui Jules Perrot.

Victor Hugo a fost foarte pasionat de arhitectura catedralei Notre-Dame din Paris și s-a implicat în restaurarea acesteia. A început să scrie „Cocoșatul de la Notre Dame” în 1828, pentru a-i sensibiliza pe contemporanii săi la subiectul degradării acestui edificiu. Romanul lui Victor Hugo a inspirat 13 filme, șase producții TV, șapte piese de teatru, mai multe opere, inclusiv una rock, musicaluri, spectcacole de balete, teatru radiofonic, animație și jocuri video. Cea mai faimoasă versiune cinematografică este cea din 1956, în regia lui Jean Delannoy, cu Anthony Quinn și Gina Lollobrigida în rolurile principale. Filmul de animație „The Hunchback of Notre-Dame” a fost distins cu premiul Oscar în 1996.

Biletele pentru premiera la Timișoara a spectacolului de balet ”Cocoșatul de la Notre Dame” sunt disponibile la Agenția Operei și online, pe platforma ticketstore.

About Post Author