Cinema Victoria și Cinema Timiș au tras linie: peste 56.000 de spectatori în 2023

Cinema

Peste 750 de proiecții de film și evenimente culturale, la care au participat aproximativ 56.000 de oameni. E mult, e puțin? Rămâne să decideți voi dacă în cele două cinematografe redeschise în ultimul an s-a întâmplat ceva.

Cinema Victoria funcționează de peste un an, iar Cinema Timiș a fost redeschis în octombrie. La finele lui 2023, bilanțul arată că acestea au strâns împreună peste 56.000 de spectatori la cele aproape 750 de proiecții de film și evenimente culturale organizate în 2023. Cinefilii au putut sta de vorbă, de asemenea, cu regizori, actori sau alți invitați speciali la 95 de proiecții.

Cinema Victoria, aflat în Elisabetin, a avut 41.031 de spectatori care au participat la cele 662 de proiecții și evenimente din program. Aici au avut loc 19 festivaluri de film, la care se adaugă 11 focusuri tematice și 6 programe speciale, cu proiecții lunare dedicate filmelor de cinematecă, dar și un cineclub al liceenilor sau proiecții adaptate pentru mămici însoțite de bebeluși.

Copiii reprezintă peste 20% din totalul spectatorilor, fiind un public-țintă important în strategia cinematografului. Cinema Victoria este și o scenă multifuncțională, programul din 2023 fiind completat de 17 spectacole de teatru, dans, concerte, stand-up comedy sau circ și magie, precum și de 21 de conferințe și dezbateri.

Timiș, 11 săptămâni și trei festivaluri

Cinema Timiș, deschis la început de octombrie, a avut parte de un start bun, atrăgând 15.059 de spectatori în 11 săptămâni. Programul a cuprins 82 de proiecții de film și evenimente, mai multe dintre ele desfășurându-se cu toate locurile ocupate. Au fost 19 proiecții de film în premieră, urmate de sesiuni de Q&A. Cinema Timiș a găzduit și trei festivaluri: Les Films de Cannes, Dracula TiMes și Izanagi.

Cele două cinematografe sunt administrate de o echipă din cadrul Centrului de Proiecte.

„Dincolo de cifrele foarte bune, mult peste media la nivel național, vedem cum se coagulează o comunitate de cinefili fideli, care preferă un alt fel de experiență cinematografică. Victoria și Timiș fac parte din moștenirea anului Capitalei Culturale, și povestea lor este abia la început”, spune Ioana Dragomirescu, coordonatoarea cinematografelor.

Cinema Victoria și Cinema Timiș sunt în vacanță până în ianuarie, iar programul proiecțiilor primei săptămâni este deja disponibil pe www.cinemavictoria-tm.ro și www.cinematimis-tm.ro.

About Post Author