Cinema Victoria reintră oficial în circuitul cultural. În weekend, Noaptea Albă a Filmului Românesc

Din septembrie, Cinema Victoria vă așteaptă cu un program săptămânal. Vor fi proiecții de film, piese de teatru, dezbateri și alte evenimente. În acest weekend va avea loc la Timișoara, din nou, după mulți ani, Noaptea Albă a Filmului Românesc.
Cinema Victoria este primul dintre fostele cinematografe reabilitate de Primăria Timișoara care este gata să primească oaspeți. Contractul pentru transformarea sa a fost unul dintre ultimele semnate de fostul primar Nicolae Robu, înainte să predea mandatul către Dominic Fritz. Se întâmpla în 20 octombrie 2020. lucrarea a fost executată de asocierea Audiotech Multimedia Group – Electrical Integration System, pentru 8,6 milioane de lei cu TVA. Termenul de execuție era de 12 luni.
Din septembrie 2022, Cinema Victoria va găzdui săptămânal evenimente culturale. De coordonarea programului și de administrarea spațiului se ocupă o echipă de la Centrului de Proiecte, formată din programator, proiecționist, administrator tehnic și casieră. Aceasta este condusă de Ioana Dragomirescu, care a coordonat în ultimii patru ani Cinema „Elvire Popesco” din București.
Ce mai urmează până la finele lunii
Vineri, 16 septembrie, la Cinema Victoria are loc Noaptea Albă a Filmului Românesc. Eveimentul revine după 10 ani la Timișoara, cu trei proiecții: „Om-Câine”, „Capra cu trei iezi” și „Imaculat”. Biletele sunt deja disponibile pe Eventbook, la prețul unic de 20 lei.
Sâmbătă, 17 septembrie, sunteți așteptați la „Marocco”, film urmat de o discuție cu regizorul Emanuel Pârvu și actrița timișoreancă Ana Indricău. Duminică, 18 septembrie, regizorul Octav Chelaru și actorul timișorean Voicu Dumitraș vor răspunde întrebărilor spectatorilor după proiecția „Balaur”.
În weekendul 23-25 septembrie sunt programate filme pentru copii și adolescenți, avanpremiere cu documentarul „Le Chêne” și comedia „El Buen Patron”, dar și piesa de teatru „Terapia Gorgo”, prezentată de Teatrul Basca.
Un pic de istoric
RADEF și Primăria Timișoara au semnat, în decembrie 2017, protocolul de predare-primire pentru șapte cinematografe: Arta, Dacia, Fratelia Freidorf, Unirea, Timiș și Victoria. Ulterior, în urma unui proces, PMT l-a preluat și pe cel de-al optulea, Studio. În aprilie 2018, municipalitatea le-a trecut pe toate în Cartea Funciară.
În prezent, sunt în șantier și alte trei cinematografe: Dacia, unde lucrările ar fi trebuit să fie gata deja, Studio, care va deveni cinema de artă, și Timiș. Cinema Arta, din Iosefin, a fost dat în administrare Teatrului Maghiar „Csiky Gergely”, iar Freidorf va deveni centru cultural și educațional, într-un proiect al GAL Freidorf. La Cinema Fratelia există unele probleme legate de proprietate.