Cinema Fratelia și-a găsit proiectant. În jumătate de an ar trebui să știm cum arată

fratelia

Rheinbrucke,, una dintre firmele care a prins, în ultimii ani, mai multe contracte cu PMT, va face și proiectul de readucere la viață a fostului cinema Fratelia. Primăria vrea să transforme cele șapte cinematografe recuperate cu greu de la Radef în centre multifuncționale.

Primăria Timișoara și RADEF au semnat, în decembrie 2017, protocolul de predare-primire pentru șapte cinematografe. RADEF s-a luptat până în ultima clipă pentru ele, dar a pierdut procesul la toate instanțele. Dintre toate, numai Cinema Timiș era funcțional. Restul s-au transformat în sedii de laboratoare medicale, biserici neoprotestante sau au devenit, pur și simplu, ruine. În februarie 2019 a fost semnat un contract cu o firmă care, pentru 44.000 de euro, va face curățenie.

În mai 2019, PMT a lansat și licitațiile pentru reabilitarea fostelor cinematografe Timiș și Fratelia. Cinema Victoria din Piața Bălcescu avea deja prima documentație predată, iar Cinema Dacia era în proces de proiectare. De asemenea, Cinema Studio a fost prezentată deja prima „schemă” pe baza căreia va fi transformat în centru multicultural. Fostul Arta din Iosefin a fost predat, în vara trecută, Teatrului Maghiar „Csiky Gergely”. Acesta s-a angajat să facă reparațiile de 250.000 de euro, bani primiți de la Fondul Bethen Gabor Alap Ungaria.

În jumătate de an avem proiect pentru Cinema Fratelia

Pentru Cinema Timiș sunt șase firme care vor contractul și încă se deliberează. Cinema Fratelia a avut doi ofertanți și acum a fost ales unul dintre ei. Rheinbrucke va primi 61.000 de lei cu TVA, pentru servicii de proiectare și asistență tehnică. Firma are 180 de zile să pregătească DALI+PT.

„Fostele cinematografe, preluate de primărie la sfârșitul anului trecut într-o stare de degradare cumplită, vor fi redate comunității. Este rândul fostului Cinema Fratelia, un spațiu gândit multifuncțional în sprijinul comunității din cartier. Dincolo de componenta funcțională, Cinema Fratelia este despre istorie și memorie colectivă. La începutul secolului trecut, în Fratelia, separată încă administrativ de Timișoara, Cinematograful «Roxy» din str. 4 (Izlaz) era frecventat nu numai de localnici, ci și de orășeni. Filmele, pe atunci mute, erau acompaniate de cea mai bună muzică din oraș, aceasta fiind complet acomodată acțiunii filmului”, a scris, pe Facebook, viceprimarul Dan Diaconu.

Rheinbrucke este firma care a făcut, pentru PMT, proiectele pentru complexurile sportive din CAlea Lipovei și Calea Buziașului. Ea s-a ocupat, de asemenea, și de organizarea concursului de soluții pentru Turnul de Apă din Iosefin.

About Post Author