Cinema după gratii. Caravana ROD, despre feeling, huiduieli și pasul spre lumină / FOTO

caravana rod

Curtea interioară a Penitenciarului Timișoara s-a transformat, marți seară, în grădină de vară. Cu o proiecție de film, dar fără popcorn. Caravana cinematografică ROD a făcut un nou popas în periplul său din această toamnă.

O parte din deținuții în regim de muncă deschis la Penitenciarul Timișoara au mers marți seară la film. Nu la cinematograf, ci în curtea interioară locului în care își ispășesc pedepsele, înconjurată, de sus, de sârmă ghimpată. „Crulic” este povestea unui român care a murit în Polonia, după ce a intrat în greva foamei, fiind acuzat de un furt pe care nu l-a recunoscut niciodată.

„Crulic – Drumul spre dincolo” (2011) este un documentar animat regizat de Anca Damian, cu narațiune de Vlad Ivanov. „Acesta spune povestea lui Claudiu Crulic, un cetățean român care a decedat într-o închisoare poloneză, în timp ce se afla în greva foamei. Filmul a fost creat printr-o serie de tehnici, inclusiv animații desenate de mână, cât și fotografii animate. Execuția tehnică a fost realizată la studioul DSG, de Dan Panaitescu, Raluca Popa, Dragol Ștefan, Roxana Bențu și Tuliu Oltean”, spun reprezentanții Asociației DocuMentor, organizatorii Caravanei ROD.

Despre cultură, în procesul de reabilitare

Filmul, care nu este deloc unul simplu, relatând toată drama lui Claudiu Crulic, a fost urmărit și de la ferestre, din camere, de alți deținuți. Oamenii, de toate vârstele, au urmărit atenți istoria care li s-a derulat prin fața ochilor. Cu siguranță, pe unii dintre ei întreaga poveste i-a pus pe gânduri.

„Noi ducem filme în locuri mai puțin «bântuite» de cei care organizează diverse lucruri. Am mai fost în peniteniciar, am fost și la centrul de minori din Buziaș. Filmul din seara asta spune povestea unui cetățean condamnat pe nedrept și o face într-o cheie ușor ironică. Scopul este, ca la orice film, să stai să te gândești la tine, să-ți dea un feeling… Orice tip de trăire pe care reușim s-o dăm în filmele cred că aduce un plus într-o viață care nu poate să fie decât monotonă, dură, într-un spațiu închis”, spune Călin Meda, de la DocuMentor.

Cum e văzută această idee dinspre spectatori? „Filmul mi se pare foarte interesant și chiar m-a captivat. Evenimentele de genul acesta chiar sunt bine pentru noi cei din acest penitenciar. Cultura are, cred eu, un rol important în reabilitarea noastră și poate că mulți dintre cei de aici au trecut prin povești precum cea din acest film”, spune unul dintre deținuți.

Poate un pas către vindecare

N-a fost nici popcorn, n-au fost nici băuturi răcoritoare la această proiecte. Doar pe unul dintre pereți erau lipite sute de fotografii ale… meniului. Filmul s-a terminat cu aplauze, dar și cu huiduieli. Acestea din urmă au fost reacția spontană a spectatorului care, timp de câteva zeci de minute, încearcă să înțeleagă și să filtreze tragedia prin care a trecut un om și, exact în momentul în care crede că poate să-și așeze informațiile, vede un politician care își cere scuze. În cazul lui Adrian Cioroianu a fost chiar și o demisie, motivată parțial de povestea lui Claudiu Crulic. Dar asta nu l-a făcut mai simpatic.

„Pentru noi este foarte important ca deținuții să participe la astfel de evenimente cultural-artistice. Astfel, ei își dezvoltă anumite abilități și comportamente care le sunt de ajutor la reintegrarea în comunitate. Faptul că au posibilitatea să interacționeze cu oameni din societatea civilă îi ajută la reintegrarea socială. Un astfel de eveniment este un pas către normalitate, un pas către lumină, un pas către vindecare”, explică, la rândul ei, subcomisarul de poliție penitenciară Ramona Bană, purtătorul de cuvânt al Penitenciarului Timișoara.

După genericul de final, ordonat, sub supraveghere, în grupuri mici, deținuții au fost duși spre camere. Era aproape ora stingerii. În Peniteciarul Timișoara sunt în jur de 800 de persoane private de libertate. Cam 200 dintre ele au regim deschis, ceea ce înseamnă că pot merge la muncă în afara penitenciarului, fără supraveghere.

About Post Author