Chesonul de la Pasajul Solventul a ajuns în poziția finală. S-a încheiat traversarea pe sub liniile ferate

foto: Facebook / Ruben Lațcău
Operațiunea de împingere a structurii de beton de la Pasajul Solventul se încheie oficial luni la prânz. Chesonul, care are 70 de metri lungime și 28 lățime, a ajuns, după trei luni, în locul stabilit de proiectanți.
Împingerea chesonului a început în 6 decembrie și s-a desfășurat cu unele emoții. Caseta de beton de dimensiuni impresionante a fost împinsă de prese hidraulice pe sub cele 10 linii de tren, între strada Gării și Calea Bogdăneștilor. Pe durata operațiunii au existat și momente complicate, când pământul s-a surpat. Ultimul dintre ele s-a produs chiar zilele trecute.
Luni la prânz, constructorul și reprezentanții administrației locale vor marca momentul în care chesonul se va opri în poziția finală.
Pasajul Solventul va avea o lungime de 87 metri, cu șosea cu două benzi pe sens, linie dublă de tramvai, trotuare și piste de biciclete. El va asigura legătura între Dâmbovița și Ronaț. Construcția costă 132 de milioane de lei, din care 89 de milioane de lei de la bugetul local și 43 de milioane prin Programul Anghel Saligny.
Cei din PMT sunt optimiști că, încă din această vară, pasajul ar putea fi traversat cu mașina, cu bicicleta sau pe jos. Tramvaiele mai au de așteptat însă câțiva ani, pentru că, deși linia 5 merge până aproape de locul în care se află intrarea / ieșirea din Calea Bogdăneștilor, nu există continuitate.
Contractul e de aproape cinci ani
Practic, trebuie construit podul peste Bega, pentru care primăria a depus zilele trecute cerere de finanțare din bani europeni.
Primăria a predat către constructor amplasamentul de la Pasajul Solventul în urmă cu trei ani. Contractul de proiectare și execuție fusese semnat în toamna lui 2020, de fostul primar Nicolae Robu. Lucrurile au pornit greșit încă de atunci, spune Ruben Lațcău, pentru că estimările fostei administrații nu au fost realiste.