Centura de sud încă așteaptă un aviz. Dobra anunță termenul de finalizare

centura

La aproape 11 luni de la semnarea contractului de proiectare și execuție, șantierul de la centura de sud, lucrările încă n-au început. Președintele CJ Timiș, Călin Dobra, spune că lipsește doar un aviz de la Ministerul Transporturilor.

Contractul pentru centura de sud a fost semnat la jumătatea lunii decembrie 2018, la Timișoara. El a fost câștigat la licitație de compania italiană Tirrena Scavi, care avea la dispoziție 6 luni pentru proiectare. Execuția efectivă pentru cei 25 de kilometri de șosea va dura 24 de luni, iar alte 120 de luni este garanția. Șantierul nu a început nici acum, dar vineri, 1 noiembrie, președintele CJ Timiș, Călin Dobra, a anunțat că nu mai durează mult.

Dobra: Termenul de finalizare este vara anului 2021

„De aproximativ zece, poate chiar 12 ani, se tot discută de acest proiect. Foarte mulți oameni politici și din administrație au tot promis acest obiectiv. Dar trebuie să fim clari și corecți să recunoaștem că singurul guvern care a demarat această investiție importantă este guvernul actual. Investiția a intrat deja în prima comisie tehnică. Așteptăm ultimul aviz din partea ministerului, astfel încât proiectul să fie avizat și constructorii pot intra. Termenul de finalizare este vara anului 2021. Când va fi realizată centura vom putea discuta și de fluidizarea traficului în Timișoara și închiderea inelului de centură”, a declarat Dobra.

În prezent, pe traseul viitoarei centuri de sud lucrează doar arheologii de la Muzeul Național al Unirii Alba Iulia. Cei de la DRDP Timișoara anunțau, spre finele lunii iulie, că au fost făcute descoperiri importante. „Au fost descoperite locuințe, grupuri mortuare, gropi menajere și cuptoare, componente ale unor așezări din 3 epoci diferite: epoca bronzului târziu (sec. 12-11 îH), epoca romană sec. 4-5 dH) și epoca medievală timpurie (sec 11-13 dH)”, spuneau aceștia. Lucrările la centură vor costa în jur de 325 milioane de lei, cu tot cu TVA. În acest an, guvernul a alocat aproximativ 32 de milioane de lei pentru exproprierile care trebuie făcute.

About Post Author