Centura de Sud ar putea reintra în șantier la primăvară. Grindeanu: Nu mai e mult de lucru

centura de sud

Lucrările la Centura de Sud, abandonate după rezilierea contractului cu Tirrena Scavi, ar putea fi reluate în primăvară. E previziunea optimistă a ministrului Transporturilor, Sorin Grindeanu, care spune că până la finele lunii februarie e gata expertiza pe ce s-a făcut până acum. Apoi va fi scos la licitație restul de lucrare.

Ministrul Transporturilor, Sorin Grindeanu, afirmă că, până la finalul acestei luni, trebuie terminat raportul tehnic care va arăta cât a fost executat din lucrare și ce mai e de făcut.

„Am reziliat, așa cum bine știți, nu am vrut să ajungem în această situație. Am spus-o de nenumărate ori că rolul meu nu e să rup contracte în fața camerelor de luat vederi, așa cum făceau alții, și după aceea să se chinuie vreo trei – patru ani să găsească un înlocuitor sau o companie care să preia acea lucrare. Avem exemple și în Timiș cu rezilieri de contracte care încă n-au început lucrările cu noul constructor, dar nu e treaba mea. Probabil la finalul lunii februarie va fi terminat raportul pe ce înseamnă lucrările care au fost executate, restul rămas de executat”, a declarat acesta, vineri, la Timișoara.

Licitația ar urma imediat. „Vom putea apoi să ținem astfel licitația după noua lege pe care am schimbat-o în primăvara anului trecut, să putem desfășura rapid (n.r. – licitația) și un constructor să intre rapid în execuție în această primăvară să realizeze această centură”, a completat oficialul.

Grindeanu vrea „un constructor serios”

CNAIR a decis, în 21 decembrie, să rezilieze contractele pe care le avea cu italienii de la Tirrena Scavi. Printre ele, și cel de la Centura de Sud a Timișoarei. Șoseaua la care au lucrat cei de la Tirrena Scavi are aproape 26 kilometri, cu o bandă pe sens, șapte pasaje și trei poduri. Licitația a fost câștigată de firma italiană la un preț de 324,2 milioane de lei, cu TVA. Termenul de finalizare, după prelungire, era decembrie 2022.

„Stadiul de realizare de pe Centura de Sud e undeva aproape de 60%. Dacă un constructor serios va câștiga, și îmi doresc acest lucru, nu un constructor cum a fost Tirrena Scavi, să știți că nu mai e mult de lucru. Lucrarea se poate realiza atât timp cât există mobilizare într-un timp record. Asta e o chestiune pe care mi-o doresc să se întâmple în 2023”, a completat Sorin Grindeanu.

Potrivit ministrului Transporturilor, Centura de Vest este în stadiul de realizare a studiilor geotehnice. Sunt șanse ca în vară să fie scoase la licitație, tot la pachet, proiectarea și execuția. Drumul de legătură Sânandrei – Autostrada A1, mai spune Grindeanu, este realizat în proporție de 20%.

About Post Author