Centrul Cultural Mărășești are acoperiș. Șantierul ar fi trebuit să fie gata anul trecut

mărășești

Centrul Cultural Mărășești are, în sfârșit, acoperiș. Fosta clinică de dermatologie e în șantier de trei ani, iar următorul termen este finele anului 2023. Primăria trebuie să mute și secția de radioterapie a Spitalului Municipal.

„Înaintăm. Punem primele țigle pe clădire. Centrul Cultural prinde contur în locul fostei Clinici de Dermatologie din Timișoara”, anunță Constructim, pe Facebook. Vorbim despre un șantier început acum aproape trei ani, care ar fi trebuit să fie gata deja, dar unde au fost numai probleme.

Contractul de execuție, semnat în 2021, a revenit firmei Constructim, pentru o sumă de 21,1 milioane de lei, cu TVA, cu 1,4 milioane mai puțin decât oferea primăria. Centrul Cultural Mărășești este unul dintre obiectivele de infrastructură asumate în dosarul de candidatură pentru titlul de Capitală Europeană a Culturii. Aici urmează să fie amenajate spații pentru birouri și o sală de conferinţe, iar jumătate din clădire ar fi trebuit să devină, teoretic, Muzeul Cetății.

Din actualul corp E va rămâne doar subsolul, iar curtea interioară va fi amenajată pentru a putea găzdui diverse evenimente culturale. În clădire ar trebui să funcționeze, potrivit planurilor inițiale, Centrul Cultural German și Institutul Francez, un centru de informare culturală, unul de relații culturale internaționale, dar și o galerie de artă.

Secția de radioterapie va fi mutată

Lucrările s-au oprit încă din vara lui 2021, pentru că au intrat pe teren arheologii. Au fost găsite locuințe vechi, dar și o străduță din lemn, de aproximativ șase metri lungime, orientată pe direcția NV-SE. Aici ar fi trebuit deschis Muzeul Cetății, însă noua administrație pare că ar prefera un viitor muzeu al minorităților. Șantierul ar fi trebuit să fie gata în iunie 2022, însă e departe de așa ceva. Autorizația de construire veche a și expirat între timp, fiind emisă una nouă în septembrie 2022.

Noul termen este 31 decembrie 2023, însă mai e o problemă nerezolvată. Este aceeași din cauza căreia proiectul a fost respins de la finanțare europeană, și anume că într-o parte a clădirii încă se află secția de radioterapie a Spitalului Municipal.

„Centrul Multicultural de pe Mărășești este unul dintre cele mai grele șantiere pe care le avem deschise în momentul de față, deoarece intervenția se realizează pe una dintre cele mai vechi clădiri din oraș. În plus, în timpul lucrărilor, au fost făcute importante descoperiri arheologice. Străduța de lemn a fost integrată în planul final și va fi pusă în valoare. Toate aceste lucrări suplimentare înseamnă însă timp în plus. În acest moment, cele mai importante lucrări se desfășoară la acoperiș. În ceea ce privește secția de radioterapie,avem în plan mutarea acesteia într-un spațiu adecvat acestei destinații medicale”, ne-au transmis reprezentanții PMT.

About Post Author