20 octombrie 2020

Centrul cultural de 1,2 milioane de euro de pe strada Alecsandri e gata. Rămâne de văzut cine îl… populează / FOTO

centru cultural

Clădirea cu graffiti de pe strada Vasile Alecsandri este oficial istorie. Cu mare întârziere față de data estimată inițial, lucrările la noul centru cultural al Primăriei Timișoara au fost finalizate. Cine va decide ce se face nu e clar, în schimb e cert că imobilul nu va fi dat spre închiriere.

Clădirea de pe strada Vasile Alecsandri 1 aparține Primăriei Timișoara și a intrat în șantier în 2017. Lucrările ar fi trebuit să dureze 24 de luni. Pe parcurs a fost nevoie de expertize suplimentare și de unele ajustări ale proiectului inițial. Prețul inițial era de 3,1 milioane de lei. Modificările din proiect au însemnat lucrări suplimentare, așa că a fost nevoie de o nouă licitație și de încă 2,95 milioane de lei. Aceasta a fost lansată abia la finele anului trecut, contractul fiind atribuit în februarie 2020.

Ar mai fost de lucru încă două luni, însă clădirea este gata abia acum. Imobilul a fost supraînălțat, astfel că acum a ajuns la nivelul celor alăturate. Are un lift exterior, iar curtea interioară a fost amenajată și are și o scenă. Aici vor putea fi organizate diverse concerte și evenimente. La etaje sunt săli de expoziție și există și o mansardă foarte generoasă.

Formă avem, să avem și fond

Clădirea arată foarte bine, cu detalii atent executate, ornamentele fiind pictate manual. Ce se va face acolo cu exactitate nu e extrem de clar. E sigur că imobilul nu va fi dat spre închiriere, ci va rămâne la primărie, urmând să fie folosit în scopuri exclusiv culturale.

Cine va decide ce evenimente pot fi organizate, cine va aproba sau, după caz, va respinge propunerile venite din partea mediului cultural încă nu se știe. Și aici este, de fapt, marea necunoscută. Pentru că degeaba ai, din punct de vedere, formal o clădire frumoasă, dacă, din punct de vedere al conținutului, acesta este… precar și de slabă calitate.

Lasă un răspuns

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

%d blogeri au apreciat: