Cele care nu se văd. 10 personaje feminine, în căutarea unei realități / FOTO

cele care nu se văd

Instalația fotografică „Cele care nu se văd” este proiect inițiat de compania de teatru independent Vanner Collective. El își propune să prezinte 10 personaje feminine din literatura română, create de bărbați, care ies din paginile cărților și sunt văzute prin lentila a 10 fotografe.

„Cele care nu se văd” inițiază un demers de redare a vocii personajelor feminine din marile opere literare scrise de autori bărbați. Cele 10 personaje feminine alese invită privitorul să se uite în profunzime și servesc ca model pentru tinerele adulte, care pot înțelege că pot fi ascultate și pot avea un impact în mediul social similar cu cel al unui băiat. Rezultatul este că 10 femei se definesc ca oameni cu caractere vii, „Cele care nu se văd” devin cele care sunt.

„Lentila a 10 fotografe s-a îndreptat către 10 femei, personaje devenite pentru unii stereotipuri, pentru alții legende, pentru puțini constrângeri literare, 10 personaje care au devenit altcineva. Cine este un altcineva când îl privești dând la o parte clișeele, punând în lumină unghiurile uneori invizibile și caracteristicile pe care alteori le ignorăm?”, se întreabă actrița Denisa Nicolae, curatorul proiectului „Cele care nu se văd”.

Din bibliotecă, în lumea reală

Fotografele Anca Cernoschi, Crina Prida, Cristina Venedict, Dana Tole, Larisa Baltă, Mihaela Tulea, Sabina Suru, Alina Ușurelu, Irina Gache și Cristina Bobe și-au ales personajele feminine, printre care Vitoria Lipan, Zaraza, Ana, Lostrița și domnișoara Christina. Actrițele Oana Jipa, Corina Moise și Mihaela Rădescu le-au reprezentat la trei vârste diferite, pentru a evidenția că fiecare femeie conține toate arhetipurile și că fiecare femeie, indiferent de background, poate înțelege empatic viața oricărui personaj.

Cele 10 femei sunt imortalizate în contexte conceptuale din punctul de vedere al costumului și scenografiei, mai degrabă din interior, din spațiul lor intim, către exterior. Trei lucrări sunt și animate video și audio cu ajutorul realității augumentate, iar personajele capătă astfel și voce, și corporalitate.

Vernisajul instalației va avea loc în 24 septembrie, la ora 19,30, la Fundația Județeană pentru Tineret Timiș. Instalația este deschisă până în 4 octombrie. Intrarea este liberă, iar programul de vizitare este de marți până duminică, orele 10 – 21.

Vanner este un colectiv de creatori de teatru din România și Irlanda, format, în 2014, în Marea Britanie. Crescând idei și proiecte artistice inovatoare, Vanner le vorbește oamenilor prin intermediul unui teatru provocator, proaspăt, actual, accesibil.

*****

Curator: Denisa Nicolae
Univers sonor: Adrian Piciorea
Video: Sorin Florea
Texte personaje: Petronela Rotar
Scenograf expo: Evelina Dobre
AR: Augmented Space Agency

About Post Author