Cei mai buni cârnați din Banat vin dintr-o gospodărie din Sânandrei

cârnați

Cei mai buni cârnați bănățeni au fost făcuți, în acest an, la Sânandrei, în gospodăria lui Heinrich Thernes. Așa a decis, joi, la Jimbolia, juriul de la Worschtkoschtprob, care a avut de ales din peste 30 de „mostre” de cârnat.

Cârnaţii au fost… vedete, joi, la Casa de Cultură din Jimbolia. Săptămânalul regional Banater Zeitung a organizat o nouă ediție a Worschtkoschtprob. Sau, mai pe românește, Degustarea cârnaţilor bănăţeni. Sărbătoarea are o tradiție de câtva decenii pentru etnicii germani din Banat, fiind inițial un eveniment intern, al redacției publicației amintite mai sus.

Gazda ineditului concurs a fost, de această dată, oraşul Jimbolia. „Ne place să mergem într-o comunitate și să vedem un pic din specificul acesteia, poate să vină mai mulți producători din zona respectivă, să aducem bucurie și oamenilor de acolo. Până la urmă, este o festivitate la care vin foarte mulți oameni din localitatea respectivă”, explică Ștefana Ciortea-Neamțiu, redactor la Banater Zeitung.

Și juriul, și jurnaliștii au votat… Sânandrei

Au fost înscrise în competiție în jur de 30 de „modele” de cârnați, provenite din mai multe gospodării din Banat. Juriul a gustat, a socotit, a mai gustat o dată, de două ori, și la final a decis că premiul întâi va merge la Heinrich Thernes, din Sânandrei. A participat și la ediția de anul trecut, n-a câștigat nimic, dar a perseverat. Au urmat pe podium Osvald Zachari, din Jimbolia, și Mihail-Cristian Drăgan, din Timișoara. Competiția a fost strânsă, între primul și al treilea loc fiind o diferență de numai două puncte. Premiul presei i-a revenit lui Tomi Heinrich, tot din Sânandrei.

Degustarea cârnaților a fost organizată, în acest an, în parteneriat cu Forumul Democrat al Germanilor din Banat, filiala Jimbolia, și în colaborare cu Asociația „Vergissmeinnicht” din Buziaș, respectiv cu Primăria orașului Jimbolia.

About Post Author