Cei mai buni cârnați bănățeni, testați la Jimbolia. O nouă ediție a Worschkoschtprob

cârnați

foto: Arhivă

Worschkoschtprob. Sună complicat, însă în realitate e ceva foarte plăcut… papilelor gustative. Degustarea cârnaților bănățeni revine în 2025, cu o nouă ediție, organizată, de această dată, la Jimbolia.

Redactorii săptămânalului de limbă germană „Banater Zeitung” organizează, şi în 2025, Degustarea cârnaţilor bănăţeni – Worschkoschtprob, sărbătoare cu o tradiţie de câteva decenii pentru minoritatea germană din Banat şi nu numai.

Degustarea va avea loc joi, 20 februarie, în Jimbolia, la 30 km de Timișoara. Pentru ediția din acest an au fost pregătite două surprize: un premiu al jurnaliștilor și o specialitate de cârnat de casă.

„Așteptăm cât mai multe probe de cârnați de casă. Participanții cu probe obțin câte o invitație la eveniment, iar câștigătorii vor primi premii și diplome. Invitații vor primi și deținătorii unui abonament pe un an la ziarul Banater Zeitung. Pentru participarea la concursul de cârnați nu se percepe taxă. Menționez, de asemenea, că la acest eveniment nu se comercializează produse”, spune Siegfried Thiel, redactorul șef al ziarului Banater Zeitung.

Istoria e veche

Săptămânalul Banater Zeitung continuă astfel o tradiție inițiată de redactorii ziarului Neue Banater Zeitung în perioada anilor 1970. Worschtkoschtprob a fost, până în 1989, o manifestare desfășurată în redacție, unde cititorii aduceau pentru degustare și concurs mostre ale cârnaților făcuți în casă. Degustarea n-a fost privită cu ochi buni de regimul de la acea vreme, așa că, după 1985, sărbătoarea s-a întrerupt, fiind reluată după Revoluție.

În anul 1995, Banater Zeitung a decis să organizeze o manifestare publică, mizând în continuare pe pasiunea bănățenilor pentru cârnați. Din 2012, concursul a început să „migreze” și în alte localități: Sânnicolau Mare (2012), Lugoj (2013), Santana (2014), Radna (2016), Bocșa (2017), Sag (2018), Buziaș (2019), Biled (2020), Lenauheim (2022) și Lovrin (2024).

About Post Author