Ceau Cinema! stă să înceapă. Șase filme unul și unul, în competiția internațională

ceau cinema!

Şase filme realizate de tineri regizori din Republica Moldova, Rusia, Slovenia, Turcia şi Ungaria au fost selectate în competiţia internaţională a Festivalului Ceau Cinema! Ediția din acest an are loc între 18 și 21 iulie, la Timişoara şi Gottlob.

Câştigător al unei menţiuni speciale în competiţia principală de la Karlovy Vary, „Săritorul” („Jumpman”, 2018) este al treilea lungmetraj al regizorului rus Ivan I. Tverdovsky. Filmul are în centru un tânăr de 16 ani scos de mama sa de la orfelinatul unde fusese abandonat la naştere, doar pentru a fi folosit de o bandă care extorchează bani de la bogați.

Mamă a trei copii, Anna este într-o continuă alergătură.În plus, își suspectează soțul că o înșală. Toate aceste probleme riscă să o distrugă. Va putea ea să mai salveze ce e fragil și unic în viața sa? Este povestea din filmul „O zi” („One day”, 2018), debutul regizoarei Zsófia Szilágyi din Ungaria.

Prezentat în premieră în România, „Nebuloasa calului mort” („Dead Horse Nebula”, 2018), al turcului Tarık Aktaş, a fost recompensat cu Premiul pentru cel mai bun tânăr regizor în competiţia „Cineasti del presente” de la Locarno şi cu Premiul de debut la Istanbul. Pas cu pas, tânărul Hay coboară pe un drum spiritual inevitabil în care se confruntă cu relaţia dintre om şi natură, unitatea materiei şi existenţa.

Despre iubire și corupție

„Consecinţe” („Consequences”, 2018) are ca protagonist un adolescent de 17 ani trimis de familie într-un centru de detenţie, din cauza comportamentului său problematic. Filmul a avut premiera mondială la Festivalul de la Toronto.

Realizat în Republica Moldova şi nominalizat la Premiile Nika ale Academiei Ruse de Film, „Beautiful Corruption” (2018) este debutul în lungmetraj al tânărului regizor Eugen Damaschin. Filmul este un amalgam de istorii bazate pe fapte reale și concentrate în jurul unui singur erou.

La 33 de ani, viața lui Tamás este dată peste cap atunci când iubita sa îi dă papucii. Plângându-și de milă, el începe să caute răspunsul la întrebarea dacă într-adevăr poți trăi dragostea doar după ce practic ai pierdut-o. Este premisa din „Versuri pocite” („Bad Poems”, 2018), al doilea lungmetraj al regizorului maghiar Gábor Reisz.

Juriul format din actorul Vlad Ivanov şi actriţele Maria Drăguş şi Mălina Manovici va desemna câştigătorul Trofeului Ceau, Cinema! „Răzvan Georgescu”, în valoare de 1.000 de euro, acordaţi de Vitas România. Spectatorii vor stabili Premiul Publicului, în valoare de 500 de euro, oferiţi de Conceptual Lab by Theo Nissim. Selecţionerul competiţiei este criticul de film Ionuţ Mareş.

Abonamentele pot fi achiziţionate online, pe site-ul iaBilet.ro. Un abonament general costă 60 de lei, iar un abonament special, cu un tricou sau o traistă din colecția Ceau, Cinema! şi cu un set de stickere, costă 100 de lei. Ceau, Cinema! este un festival dedicat filmului european, organizat de Asociaţia Marele Ecran şi Asociaţia Pelicula Culturală.

About Post Author