Ce poți să faci dacă ești alergic la ambrozie. Că pârloagele tot nu se curăță

ambrozie

E sezonul în care ambrozia își intră… în drepturi. Sunt o mulțime de pârloage prin Timișoara, iar numărul celor care suferă de alergie din cauza acestei buruieni este din ce în ce mare. Pentru că proprietaurii de terenuri nu se sinchisesc, oamenii suferă. Un alergolog de la „Victor Babeș” dă câteva sfaturi, pentru a le ameliora disconfortul.

Datele arată că peste 2,5 milioane de români sunt alergici la ambrozie. În realitate, probabil, numărul este mai mare, pentru că sunt cazuri noi de la an la an. Simptomele apar la sfârșitul verii sau începutul toamnei. Polenul de ambrozie provoacă diverse forme de rinită sau conjunctivită, principalele simptome fiind nas înfundat, strănuturi în salve, prurit și eritem conjunctival. De asemenea, poate declanșa crize moderat-severe de astm, dar și erupții cutanate.

În timpul sezonului de ambrozie, o plantă poate elibera un miliard de grăuncioare de polen în aer, pe care vântul le poartă până la 3 km pe uscat. Evitarea expunerii la polenul de ambrozie este aproape imposibilă. Există însă modalități de a limita expunerea și de a reduce severitatea simptomelor. În timpul sezonului de ambrozie ar trebui să evitați să ieșiți în aer liber în orele de vârf ale zilelor călduroase, să păstrați ferestrele închise, să schimbați des hainele și să vă spălați fața și mâinile după ce ați fost afară. De asemenea, nu uscați rufele afară.

Sfaturi de bază

Tratamentul se stabilește de un medic alergolog. „Pentru majoritatea persoanelor cu simptome frecvente, steroizii nazali sunt cel mai bun tratament. Dacă simptomele sunt mai ușoare, poate fi suficient un antihistaminic oral. La recomandarea medicului dvs, începeți să luați medicamente cu 2 săptămâni înainte de începerea sezonului de înflorire a ambroziei.

În acest fel puteți opri reacția alergică înainte de a începe sau măcar să o țineți pe cât posibil sub control. Ulterior, veți putea urma un tratament care va determina corpul să dezvolte o toleranță la polenul de ambrozie, numit imunoterapie specifică, astfel încât să nu se mai declanșeze o reacție alergică la acest polen”, spune dr. Bianca Matiș, medic alergolog la Spitalul „Victor Babeș”.

Teoretic, proprietarii de terenuri au obligația de a face curățenie și de a stârpi ambrozia. Dacă nu fac asta, pot fi amendați. Amenzile sunt cuprinse între 750 și 5.000 lei pentru persoanele fizice, respectiv între 5.000 și 20.000 lei pentru persoanele juridice. Ele nu par însă să sperie proprietarii de terenuri, pentru că, în Timișoara, buruiana își face de cap prin toate cartierele. Poliția Locală a dat ceva amenzi, dar nu în număr atât de mare, raportat la cât de mult se plâng oamenii că suferă din cauza acestei plante.

About Post Author