Ce părere aveți despre Muzeul Revoluției, construit în curtea garnizoanei din Piața Libertății?

Muzeul Revoluției

Timișorenii sunt așteptați să-și exprime părerea despre intenția Ministerului Culturii de a face, în sfârșit, Muzeul Național al Revoluției Anticomuniste din Decembrie 1989. Acesta va funcționa, cândva, într-un imobil ridicat de la zero în curtea fostei comenduiri a garnizoanei.

La jumătate de an de când Timișoara nu mai este Capitală Europeană a Culturii are loc etapa de informare şi consultare a publicului cu privire PUZ-ul viitorului Muzeu Național al Revoluției Anticomuniste din Decembrie 1989.

Timișorenii interesați sunt invitați să trimită observații în scris la Serviciul Informare și Consiliere Cetățeni (cam. 12) a Primăriei Municipiului Timişoara, Bd. C.D. Loga nr. 1, sau prin -mail, AICI, până în 4 iulie. Documentația poate fi consultată AICI.

Viitorul muzeu va fi construit de la zero în curta fostei comenduiri a garnizoanei din Piața Libertății. „Documentația este întocmită în vederea construirii Muzeului Național al Revoluției Anticomuniste din Decembrie 1989. Intervenția presupune reconfigurări ale spațiilor interioare ale clădirii existente, demolarea anexelor, reabilitarea și adaptarea fațadelor clădirii existente și construirea unui corp nou de clădire în curtea interioară, cu funcțiunea de muzeu și spații auxiliare (…) Construcțiile propuse nu vor fi vizibile dinspre străzile adiacente (str. Alba Iulia, Piața Libertății, str. Lucian Blaga și str. Iancu Huniade), înălțimea acestora nedepășind înălțimea clădirilor existente”, precizează proiectanții.

Planurile de anul trecut nu s-au concretizat

PMT a solicitat întocmirea acestui PUZ deoarece intenția Ministerul Culturii, Unitatea de Management a Proiectului, este de a interveni asupra clădirii existente „cu următoarele propuneri: reconversia funcțională a clădirii existente, extinderea prin construirea unui corp nou de clădire în curtea interioară, corpul nou având înălțimea maximă mai mică decât înălțimea clădirii existente, valorificarea spațiului construit al podului clădirii existent, reabilitarea curții interioare, restaurarea fațadelor exterioare ale clădirii existente”.

În iulie 2023, ministrul Culturii, Raluca Turcan, era convinsă că în 2024 va începe efectiv șantierul.

„N-am înțeles exact de ce a durat atât etapa de proiectare. Ca om care gestionează, să spunem, și investiții și lucrează cu oameni care derulează investiții, pot să înțeleg că există, să spunem, decalaje de timp care îți apar în procesul de licitație. Cert este că m-am asigurat, cei care se ocupă m-au asigurat că anul viitor vor începe lucrările de execuție. În 2024 cu siguranță vor începe lucrările”, declara aceasta, chiar la Timișoara.

Muzeul Revoluției are, din 2022, și lege

Ministerul Culturii a primit de la MApN clădirea fostei comenduiri a garnizoanei din Piața Libertății în mai 2019. În noiembrie 2021 a fost emis ordinul de începere a proiectării, care ar fi trebuit să fie gata în opt luni și de care se ocupă Popp & Asociații, cu subcontractanții Pipe Design și Vego Concept Engineering. Totul costă 1,14 milioane de euro, cu TVA.

În iulie 2022, preşedintele Klaus Iohannis a promulgat și legea care prevede înfiinţarea Muzeului Naţional al Revoluţiei Anticomuniste din Decembrie 1989.

About Post Author