Castelul Huniade va primi bani prin PNRR. 4,2 milioane de euro în câteva săptămâni

Castelul Huniade

Castelul Huniade ar primi, până la urmă, bani prin PNRR. Suma acoperă cam 10% din valoarea estimată a proiectului de reabilitare, iar contractul ar urma să fie semnat în câteva săptămâni.

„Am primit neoficial informația că proiectul nostru va fi semnat până la urmă și va primi o finanțare de 4,2 milioane de euro. Este primul în lista de rezervă și, așa cum mi-a spus ministrul de acum jumătate de an, va urma și o supracontractare a acelui program cu finanțare asigurată din bugetul de stat (…) Ne așteptăm ca procedurile administrative să dureze câteva săptămâni și să fim chemați la București, să semnăm contractul de finanțare”, a declarat, vineri, președintele CJ Timiș, Alin Nica.

Potrivit DALI, realizată prin Institutul Național al Patrimoniului, reabilitarea Castelului Huniade era estimată la 40 de milioane de euro. Alți bani, cel mult 10 milioane de euro, pot veni prin Programul RO-HU, unde apelul de proiecte va fi deschis în prima jumătate a anului. 10 milioane de euro, este suma maximă care se poate accesa prin program.

De unde ar mai putea veni bani

„4,2 milioane de euro reprezintă aproximativ 10% din necesarul nostru de finanțare, inclusiv dotări și echipări corespunzătoare ale clădirii. Pe partea de consolidare a structurii reprezintă o parte importantă din bani, pentru că doar consolidarea reprezintă jumătate din întregul cost al proiectului, aproximativ 18 milioane de euro”, mai spune Nica.

CJ Timiș a depus cereri de finanțare pentru Castelul Huniade și prin Programul naţional de consolidare a clădirilor cu risc seismic ridicat. Acesta are o alocare bugetară de 200 de milioane de lei din credite bugetare și 500 milioane de lei credite de angajament. Finanțarea este de 100%. CJ a cerut pentru castel 30 de milioane de lei.

Proiectul tehnic, gata la primăvară

Proiectul tehnic de reabilitare de la Castelul Huniade este realizat de Impex Romcatel Cercetare Proiectare SA și costă 1,5 milioane de lei, cu TVA.

„Mă aștept să aprobăm proiectul tehnic în primăvara acestui an. Sper că partea de avizare la Ministerul Culturii să nu dureze foarte mult, știut fiind faptul că data trecută, la faza de studiu de fezabilitate, am avut anumite probleme cu acoperirea curții interioare (…) Sper că membrii comisiei de avizare să schimbe optica și să gândească mai modern, mai actual, cu cerințele zilei de astăzi (…) Așa sunt marile muzee din capitale europene. Am fost în Berlin, am fost în Madrid, Amsterdam. Toate acele clădiri comparabile ca și vechime au curțile interioare acoperite (…) Și asta dorim și noi aici, la Timișoara. L-am rugat pe domnul ministru să insiste astfel încât să nu avem probleme la partea de avizare cu acest aspect al acoperirii curții interioare”, a completat șeful CJ Timiș.

About Post Author