Castelul Huniade va avea curte acoperită. Reabilitarea ar putea fi preluată de CNI

castelul huniade

Curtea Castelului Huniade va fi acoperită, așa cum își dorește de mai multă vreme CJ Timiș. Respinsă în prima fază la Ministerul Culturii, ideea a fost, în cele din urmă, aprobată. Când ar putea însă începe lucrările de reabilitare de la castel nu știe nimeni. În plus, ele ar putea fi preluate de CNI, ceea ce nu e încurajator.

CJ Timiș a obținut 30 de milioane de lei, finanțare nerambursabilă, de la Ministerul Dezvoltării, pentru reabilitarea seismică a Castelului Huniade. La această sumă se adaugă peste 4,2 de milioane de euro din PNRR și 8,5 milioane de euro din programul România – Ungaria, după cum spune șeful instituției, Alin Nica.

Proiectul tehnic pentru această lucrare este în lucru, dar, potrivit DALI, ar fi nevoie de aproximativ 40 de milioane de euro. „El include și acoperirea curții interioare. Am reușit să-i convingem pe cei de la comisia de la Ministerul Culturii, să ne dea avizul inclusiv pentru această acoperire a a curții interioare. Nu tăiem copacii, vrem să protejăm tot ce avem ca patrimoniu natural sau cultural”, susține Nica.

În urmă cu un an, acoperișul de sticlă pentru curtea interioară a fost respins la Institutul Național al Patrimoniului.

Ar putea fi implicată Compania Națională de Investiții

„Avem în total 18,7 milioane de euro. Cam tot atât aveam strict pentru consolidare, renovare și refuncționalizare. Diferența până la 40 de milioane de euro însemna acoperirea curții interioare, dotările necesare și celelalte elemente pentru punerea în valoare a clădirii”, mai spune Nica. Pentru a acoperi diferența, CJ Timiși ar fi dispus să ia un credit.

Partea mai puțin încurajatoare este că finanțările vin din mai multe părți și e complicat de găsit o soluție pentru a le reuni.

„Avem în continuare discuții cu cei de la București, dorim să unim cele două finanțări deja obținute, mă refer la PNRR și la acest program de consolidări pentru clădirile cu risc seismic, și să mergem pe ideea ca CNI să realizeze ambele investiții. Vedem care vor fi rezultatele acestor discuții, pentru că în programul de consolidare a clădirilor cu risc seismic este implicată și Compania Națională de Investiții, pentru anumite tipuri de lucrări. Pentru că sunt două finanțări separate, ar fi dificil să avem doi constructori în același timp pe șantier. Trebuie să gândim să uniformizăm aceste surse de finanțare și să le folosim împreună și coordonat”, explică Nica.

Experiențele din proiectele în care este implicată, la Timișoara, Compania Națională de Investiții nu sunt însă cele mai faste. Șantierul de la baza sportivă de lângă stadionul „Dan Păltinișanu” e abandonat de mai multe săptămâni, iar studiul de fezabilitate pentru viitorul stadion are cel puțin 10 luni întârziere. În ceea ce privește sala polivalentă de 16.000 locuri, CNI abia a reușit să intre în posesia studiului de prefezabilitate, după o licitație lansată în aprilie 2020.

About Post Author