25 ianuarie 2021

Castelul Huniade se pregătește de turnirul de 200 de lei. Ceaune și menestreli în centrul Timișoara

Castelul Huniade

Timișoara se pregătește să aibă și festival medieval. În centrul orașului vor fi tabere de luptă, ateliere de fierărit și ceramică, menestreli și ceaune. Vor fi Zilele Medievale la Castelul Huniade, eveniment a cărui organizare se licitează pentru… 200 de lei!

„Timișoara va fi pusă în acest an pe harta orașelor ce găzduiesc festivaluri medievale de anvergură. Zilele Medievale la Castelul Huniade vor aduce în vechea cetate a castelanilor de Timiș atmosfera unui festival medieval complet. Ordine cavalerești din trei țări își vor pune tabără în Parcul Castelului, meșteri din alte vremuri vor deschide ateliere de fierărit, ceramică, croitorie medievală, întreținerea armelor și armurilor, curelărie, prelucrare de pergament și hârtie”, anunță, pe Facebook, Muzeul Național al Banatului. Evenimentul va avea loc în perioada 9 – 11 august și, promit organizatorii, va fi spectaculos.

„Jocurile uitate ale Evului Mediu vor fi organizate din nou, după multe secole, în Parcul Castelului, iar aromele Evului Mediu îi vor îmbăta pe cei care vor participa la concursurile de gătit. Bătălii epice cu arme reale vor dovedi din nou bravura spiritului și forța brațelor. Uitata bătălie de la Vadul Nisipurilor va reintra în legenda locului odată cu exploziva ei reconstituire, o ciocnire la care vor participa toți războinicii ordinelor cavalerești prezente la festival”, mai precizează cei de la MNAB.

Turnir la Castelul Huniade, cu 200 de lei pentru 3 zile

Interesant este altceva. Exact în această perioadă, MNAB a scos la licitație, în sistemul public, o acțiune denumită „Ziua Turnirului”. Ofertele pentru firma care dorește să organizeze așa ceva sunt așteptate până vineri, 2 august, la ora 15. Anunțul a fost publicat pe 24 iulie, iar suma pe care este dispusă s-o plătească beneficiarul este de exact 200 de lei, fără TVA. Deși mai e doar o zi până la expirarea termenului de depunere a ofertelor, nu a apărut în SEAP nicio erată referitoare la bani. Cu atât ar trebui să se descurce organizatorul, timp de 3 zile, pentru a asigura, printre altele, cazare și masă pentru 150 de persoane… În altă ordine de idei, parcarea de la Modex va fi, probabil, închisă din nou săptămâna viitoare. Accesul este deja restricționat, în perioada 31 iulie – 6 august, pentru Ziua Timișoarei.

Castelul Huniade este închis pentru public de 13 ani. Recent a fost semnată recepția lucrărilor de reabilitare din aripa de nord-vest, dar nu este clar ce urmează să se facă în perioada imediat următoare. CJ Timiș a anunțat că vrea să refacă Sala Cavalerilor, aflată la parter, pentru a putea deschide parțial castelul în 2021.

Lasă un răspuns

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

%d blogeri au apreciat: