Castelul Huniade, lăsat pe dinafara PNRR. Primește doar bani de… promovare, deși e închis de 15 ani

Castelul Huniade

Castelul Huniade nu e destul de accesibil publicului și nici nu pare un obiectiv prea important. Cel puțin din punctul de vedere al evaluatorilor pentru PNRR, care au l-au așezat primul sub linia care delimitează obiectivele pentru finanțare. Se dau în schimb bani pentru… promovarea castelului închis de mai bine de 15 ani.

Comisia de evaluare de la Ministerul Investițiilor și Proiectelor Europene a decis să lase pe dinafară din PNRR, la componenta bani pentru reabilitare, Castelul Huniade, proiect depus de CJ Timiș. Vor primi finanțare cinci castele, iar cel de la Timișoara este pe poziția a șasea. Până la urmă, e vorba de un concurs de proiete, dar reprezentanții CJ reclamă totala lipsă de transparență și multiplele neconcordanțe.

„Selecția proiectelor care au fost admise pentru finanțare s-a făcut în mod netransparent. Nu știm care sunt punctajele celorlalți competitori. Ceea ce știm este că trei din cele cinci castele selectate pentru finanțare sunt în Mureș, Harghita și Covasna. Acest lucru ne ridică anumite suspiciuni, știut fiind faptul că persoana care s-a ocupat de scrierea acestei părți din PNRR este Csilla Hegedüs, de la UDMR. Nu putem să nu ne întrebăm dacă această selecție nu a fost una politică”, spune șeful CJ, Alin Nica.

Nica: Am sesizat câteva discrepanțe majore

„Reclamăm foarte clar că, de obicei, la fiecare program, la finalul selecției se afișează punctajul, ordinea, detalii, criterii de evaluare. Avem doar un ordin de ministru, în care sunt mai multe greșeli, inclusiv de poziționare a castelelor. Am sesizat câteva discrepanțe majore, să le spunem erori. La criteriul de accesibilitate, Castelul Huniade a luat 15 din 20 de puncte, ca și când nu e maximum accesibil pentru public, desi e în buricul târgului. Am primit zero puncte din 10 posibile la crearea de noi locuri de muncă, deși am spus că se creează minimum 20 locuri de munca după reabilitare”, a mai declarat Nica.

Au fost prinse la finanțare, în vederea restaurării și pentru includere în Ruta Castelelor, Castelul Corvinilor de la Hunedoara, Castelul Beldy, din Jibou (Sălaj), Castelul Kalnoky, Valea Crișului (Covasna), Castelul Teleki, din Gornești (Mureș) și Castelul Urmanczy, din Toplița (Harghita).

Castelul Huniade va primi totuși bani pentru promovare, fiind vorba despre 30.000 de euro. Nici aici însă, lucrurile nu sunt clare. Într-un e-mail trimis drept răspuns la o solicitare făcut de CJ Timiș, instituția a fost anunțată că proiectul a primit 58,7 puncte. Câteva zile mai târziu, într-o altă adresă, punctajul pentru aceeași secțiune a fost de… 55!

„Am făcut o adresă către minister, să ni se comunice acest punctaj. Avem un mail cu un punctaj, după care, după o săptămână și ceva, am primit o adresă oficială, cu un alt punctaj. Deci, în acest moment punctajul nostru nu este unul clar. În ordinul de ministru nu se precizează rezultatele și nu știm pe ce loc suntem situați față de celelalte proiecte”, spune Andrei Lucaci, consilier juridic la Serviciul de consultanță și avizare juridică.

Va urma o contestație. Și în instanță, dacă va fi cazul

Urmează acum o contestație care va fi depusă până la finele lunii mai. „E ciudat că au selectat la promovare Castelul Huniade, dar la reabilitare nu. Mi se pare că punem carul înaintea boilor. E o lipsa de transparență (…) Avem încă șanse să obținem din supracontractare această finanțare prin PNRR, dar am vrut să tragem un semnal de alarmă că Timișoara merită să aibă cea mai veche clădire din oraș reabilitată (…) Vom depune o contestație administrativă la selecția făcută pe această rută a castelelor și, dacă nu vom satisfăcuți, vom merge inclusiv în instanță”, continuă Alin Nica.

Prin PNRR, Castelul Huniade ar primi cel mult 4,5 milioane de euro. Potrvit DALI, care a fost realizată prin Institutul Național al Patrimoniului, reabilitare este estimată la 185,2 milioane de lei, cu TVA. „Strategia noastră pentru realizarea acestui obiectiv de investiții este foarte clară. Dorim să realizăm reabilitarea Castelului Huniade chiar dacă ar fi să punem bani din bugetul local sau să luăm un credit. Primul pas era să obținem finanțarea prin PNRR, chiar dacă e în jur de 10% din cât avem nevoie. Etapa a doua din programul transfrontalier România – Ungaria, să luăm aproximativ 10 milioane de euro, care e cam 25% din cât avem nevoie. Restul să facem din buget local și din credit”, mai spune președintele CJ.

Conform DALI, restaurarea Castelului Huniade ar dura 41 de luni, din care pentru proiectarea propriu-zisă, șapte luni. Realizarea proiectului tehnic a fost scoasă la licitație în aprilie, la un preț maxim de 1,78 milioane de lei cu TVA.

About Post Author