Castelul Huniade, inclus în PNRR. CJ Timiș dă 1,78 milioane de lei, pentru proiect tehnic

Până la finele anului ar trebui să fie gata proiectul tehnic pentru restaurarea, consolidare si punerea în valoare a Castelului Huniade. CJ Timiș îl scoate la licitație în câteva zile. Banii măcar pentru consolidare ar trebui să vină prin PNRR, în a cărui secțiune dedicat rutelor turistice / culturale au intrat trei obiective din Timiș.
Produsul turistic „Mic Dejun La Margina”, biserica de lemn din satul Căpăt, comuna Racovița, și Castelul Huniade au „prins” lista obiectivelor care îndeplinesc criteriile necesare includerii în cadrul rutelor turistice/culturale în vederea promovării, respectiv restaurării, prin PNRR.
Restaurarea bisericii de lemn din Căpăt constituie obiectul unui proiect implementat de Asociația Biserici Înlemnite, pentru Parohia Căpăt. Finanțarea a fost câștigată prin concurs, în programul Timbrului Monumentelor Istorice 2021, al Institutul Național al Patrimoniului (INP). Evenimentele de degustare a produselor alimentare tradiționale, la Margina, sunt deja cunoscute, datorită colaborării dintre Asociația pentru Promovarea și Dezvoltarea Turismului în Timiș, infocentrul turistic din Margina și producătorii locali.
Povestea Castelului Huniade, cea mai veche clădire încă în picioare aflată în Timișoara, este însă mult mai complicată. El este închis din 2006., după ce aripa de nord-vest a fost în șantier timp de vreo 12 ani. Recepția a fost semnată în iulie 2019, după ce a fost amânată de patru ori, iar în castel a plouat, la un moment, ca afară.
Totul merge foarte greu
De atunci, Institutul Național al Patrimoniului a scos la licitație contractul pentru DALI lucrări de restaurare, consolidare și punere în valoare a monumentului istoric. Executantul – adică o asociere condusă de Impex Romcatel Cercetare Proiectare SA – l-a predat, în noiembrie 2020, către INP. Cu chiu, cu vai, documentația a fost avizată și, în luna februarie a acestui an, a fost aprobată prin vot în plenul CJ Timiș. Foarte important însă, fără acoperirea cu sticlă a curții interioare, așa cum se dorea.
Potrivit DALI, restaurarea Castelului Huniade ar dura 41 de luni, din care pentru proiectare, etapele DTAC și PT, cinci luni, iar restul, execuția propriu-zisă. Valoarea totală a investiției era estimată la 185,2 milioane de lei, sumă care include TVA.
„Clădirea prezintă variate tipuri de degradări, cauzate atât de factori naturali, cât şi antropici, printre care se numără tasări inegale, infiltraţii din sol şi prin acoperiş, uzura fizică, prezintă cedări rezultate din tasările inegale, evidenţiate de expertizele tehnice realizate anterior. La rândul lor, aceste tasări au contribuit major la apariţia de fisuri importante la nivelul pereţilor şi planşeelor”, scria în referatul proiectului prin care a fost aprobat DALI.
PT-ul, licitat în câteva zile
Includerea Castelului Huniade în PNRR înseamnă, în principiu, măcar bani pentru consolidarea întregului imobil, cu tot ceea ce presupune o astfel de operațiune. „Sumele finanțarte prin PNRR nu sunt atât de mari, încât să ne permită reabilitarea integrală a castelului. Vom încerca să etapizăm această lucrare, iar primul pas este consolidarea. Pentru restul de bani luăm în considerare inclusiv accesarea unui credit”, explică președintele CJ, Alin Nica.
Faza următoare este proiectul tehnic, care va fi publicat în SEAP probabil săptămâna viitoare. Documentația a ajuns în sistem, iar data estimată de publicare a anunțului propriu-zis este 20 aprilie. Suma maximă oferită este de 1,78 milioane de lei, cu TVA. În caietul de sarcini ar putea fi inclusă și acoperirea cu sticlă a curții interioare, care nu este prevăzută în DALI-ul plătit de Institutul Național al Patrimoniului. INP a respins, de altfel, o astfel de soluție.