Castelul de Apă din Iosefin: culori, lumini și muzică. Zi plină, pe malul Begăi / FOTO

sursa foto: Facebook / Castelul de Apă
Castelul de Apă din Iosefin a luminat, sâmbătă seară, până departe. El s-a transformat, pentru câteva ore, într-un punct de atracție care a adus, în Iosefin, oameni din mai multe cartiere ale Timișoara. Șantierul prin care trece vechiul turn de apă este în plină desfășurare și, în curând, va acoperi și exteriorul.
Ultima sâmbătă din martie a fost una plină pe malul Begăi, în zona Castelului de Apă. Asociația Prin Banat, partener al Primăriei Timișoara în proiectul de refuncționalizare a turnului de apă din Iosefin, a organizat un performance de videomapping, care a avut loc seara. Totul a început însă, de fapt, de dimineață, când a fost montată o expoziție de ilustrații ale unor clădiri reprezentative ale Iosefinului. Ele au fost realizate ca parte a proiectului Heritage of Timișoara.
Expoziția a atras curioși de toate vârstele și oamenii au vrut să știe mai multe despre poveștile acestor clădiri. Unii au locuit cândva în ele și le-au redescoperit în ilustrații. Alții și-au reamintit vremurile în care au stat în Iosefin și vremurile în care intrau pe acuns în turnul de apă, copii fiind, deoarece li se părea o aventură fascinantă.
„Faină treabă”
Malul Begăi a fost animat toată ziua. Bicicliștilor care s-au oprit din pedalare să vadă expoziția li s-au adăugat cei veniți special până aici, dar și locuitorii ieșiți la plimbarea obișnuită. „Faină treabă ați făcut aici. Când mai veniți? Sunteți și mâine?”, au fost întrebările cel mai des auzite de organizatori.
Seara, de la ora 20, a început proiecția de videomapping. Lucrările de video-mapping care au „curs” pe fațada Castelului de Apă au fost semnate de artiștii multimedia Tina Malajmare, Eugen Neacsu (Electronic Resistance), Cristian Vaduva (Kaze Media) și Lucian E. Matei (Noiseloop Studio). Coloanele sonore au fost create de Octavian Horvath și Adrian Marian (Psihodrom) și Punku. Poveștile video au plăcut și adulților, și copiilor, cei mici fiind încântați mai ales de bărcuțe și pești. Ultimul segment al proiecției și-a propus să atragă atenția asupra războiului din Ucraina, astfel că, la final, Castelul de Apă a fost iluminat, secunde bune, în galben și albastru.
Castelul de Apă, în cifre
Evenimentul de sâmbătă și-a propus să aducă în fața publicului proiectul de refuncționalizare a vechiului turn de apă. Acesta este finanțat din Granturile SEE 2014-2021, prin Programul RO-Cultura, și implementat de Primăria Timișoara, în calitate de promotor de proiect, alături de Asociația Prin Banat, în calitate de partener. Valoarea totală a proiectului este 10,9 milioane de lei (2,2 milioane de euro), din care finanțare nerambursabilă (85% Grant SEE și 15% bugetul național) 8,6 milioane de lei (1,7 milioane de euro).
Lucrările au început în toamna trecută, în luna octombrie, în interior, și în următoarea perioadă vor începe și cele din exterior. Totul trebuie să fie gata spre finele anului, pentru ca, în 2023, Centrul Cultural Castelul de Apă să fie gata de primit oaspeți. Până atunci, proiectul va fi promovat încă din faza de construcție, cu tururi și vizite de șantier adresate studenților de la facultățile de profil.
De asemenea, vor fi organizate activități de cercetare a patrimoniului arhitectural al Iosefinului și promovarea acestuia, prin expoziții, expunerea istoricului, a detaliilor de arhitectură, precum și a proiectului de restaurare, Vor fi făcute, de asemenea, modele tridimensionale de mari dimensiuni, destinate persoanelor cu deficiențe de vedere. Primul tur de șantier a avut loc în luna februarie.