Casa Romulus Nicolin intră în șantier. Dar al doilea păun redevine complet înainte

sursa foto: Heritage of Timișoara

O întâmplare simbolică despre revenirea la vechea glorie a caselor de poveste ale Timișoarei. Ea va avea loc duminică, 19 februarie, când păunul fără cap al Casei Romulus Nicolin va fi reîntregit. Este o acțiune comună Ambulanța pentru Monumente Banat – Heritage of Timișoara și are o încărcătură emoțională specială.

„Păunul se întoarce! Una dintre decorațiunile-simbol ale patrimoniului Timișoarei va fi completă, din nou, după ani la rând în care a fost neglijată. Dar poate vă întrebați: de ce este acest ornament atât de important pentru noi? În urmă cu 7 ani, pe când creionam primele idei ale proiectului Heritage of Timișoara, constatam cum, în centrul orașului, imobilele păreau a fi într-o stare de conservare mai bună, pe când în celelalte cartiere istorice clădirile se aflau într-o stare deplorabilă (…) Câteva decorații de pe fața unei clădiri în stil Secession, aflată în piața Plevnei din cartierul Elisabetin, ne-au atras atenția în mod deosebit. Era Casa cu păuni – așa cum o numesc mai toți timișorenii. Deasupra unei ferestre apărea arborele vieții înconjurat de doi păuni (…) Fără nici o restaurare timp de mai multe decenii, unui păun i-au dispărut capul și un picior”, începe povestea celor de la Heritage of Timișoara.

Așa au devenit cei doi păuni sigla proiectului HoT, realizată cu măiestrie de Lucian Popovici. Promisiunea celor de la HoT a fost că, în momentul în care fațada va fi restaurată, iar păunul își va recăpăta înfățișarea originală, sigla va fi actualizată.

Casa cu păuni va intra în șantier

Șapte ani mai târziu va fi rescrisă o nouă pagină în poveste. „Cu ajutorul maestrului ipsosar Nagy Jozsef Attila, duminică, 19 februarie 2023, ora 12, vom întregi acest element îndrăgit al patrimoniului local”, sună anunțul făcut acum de cei de la HoT. Bucata lipsă din ornament a fost realizată în toamna lui 2022, în timpul evenimentului A Week for Monuments.

„Va fi modul nostru de a marca simbolic Deschiderea Timișoara 2023 Capitala Europeană a Culturii, reparând o mică bucată a patrimoniului local, sub o acțiune comună a proiectelor organizate de Prin Banat: Heritage of Timişoara și Ambulanța pentru Monumente Banat”, continuă povestea.

Vestea și mai bună este că asociația de proprietari are deja un proiect de restaurare final, care are toate avizele. Astfel, restaurarea Casei Romulus Nicolin – Casa cu păuni poate începe.

About Post Author