Casa Mühle: la 11 ani de când nu avea… căciulă. Reconstruită, dar cu viitor incert

După 11 ani de la declanșarea unuia dintre cele mai inedite proteste care au avut loc la Timișoara, Casa Mühle are… căciulă. Însă viitorul ei este în continuare incert, pentru că nimeni nu poate spune dacă și când ea ar putea deveni un muzeu în amintirea familiei care a construit imaginea de oraș al florilor pe care, în ciuda vremurilor, Timișoara o are încă.

„Acum 11 ani, împreună cu o mână de oameni – mai precis 14 – am început acțiunea «Salvați Casa Mühle». Cu efortul conjugat al unei parți din societatea civilă și cu efortul forțat a doua administrații, oarecum am reușit… Oricum, important e că această casă nu s-a transformat într-un palat țiganesc, părerea mea. Rămâne de văzut dacă aceasta se va transforma în Casa Memorială Wilhelm Mühle și/sau Muzeul Rozelor. Actuala administrație este deocamdată în stand-by”, a notat, duminică, pe Facebook, Corneliu N. Vaida.

În urmă cu 11 ani, în fața Casei Mühle, care la acea vreme era o ruină fără acoperiș, activiștii civici au aprins lumânări și au postat o pancartă pe care scria „Mi-e frig fără căciulă”.

Teoretic, șantierul e gata

În decembrie 2016, Primăria Timișoara a obținut o sentință definitivă care obliga proprietarul casei s-o readucă la starea inițială. Asta, după ce se apucase de lucru, în ideea de a demola imobilul și a-l reconstrui după propria fantezie. Șantierul a început in 2020 și s-a lucrat cu sincope. Mai mult decât atât, în vara lui 2019, Mihai Nelson, proprietarul casei, a avut de plătit și penalități de întârziere de punere în executare a sentinței definitive. Suma: 92.000 de lei.

În iulie 2023, Nelson a anunțat finalizarea lucrărilor. „Împreună cu Direcția de Cultură vom face parte din comisia de recepție și ne vom asigura că proiectul autorizat a fost respectat în întregime”, transmita, la acea vreme, primarul Dominic Fritz.

După ce va fi smnat proceesul-verbal de recepție a lucrărilor, nu se știe ce se va întâmpla cu vechea reședință a florarului imperial Wilhelm Mühle. Intenții de cumpărare au fost, la nivel declarativ, în trecut, atât din partea PMT, cât și a CJ. Dar niciuna dintre cele două instituții nu a trecut la ceva concret.

***

Wilhelm Mühle s-a născut în 1844, în Boemia, și s-a stabilit în 1866 la Timișoara. A devenit, în scurt timp, grădinarul şef al lui Wenceslas Franz Niemetz, cel mai mare cultivator de flori din oraş de la acea vreme. Mühle s-a căsătorit cu fiica lui Niemetz şi a preluat afacerea acestuia. În acea perioadă a construit și casa de pe bd. Mihai Viteazu, devenită, între timp, unul dintre simbolurile Timișoarei.

About Post Author