Casa Maghiară începe să-și recapete strălucirea. Fațada e gata, înăuntru e șantier în toată regula / FOTO

casa maghiară

Ridicată cu fonduri adunate din comunitatea căruia i-a servit ani de zile, luată de comuniști, făcută sediu de partid și redacție pentru ziarele docile ale vremii, Casa Maghiară a revenit din nou la cei care au ridicat-o. Acum e în plin șantier.

Asociaţia Bastion / Várbástya Egyesület din Timişoara a cumpărat, cu sprijinul statului ungar, Casa Maghiară, un imobil cu trei etaje și o suprafaţă utilă de circa 1.800 de metri pătraţi. Contractul de vânzare-cumpărare a fost semnat, la începutul anului 2022, de reprezentanţii Timpress SA şi cei ai Asociaţiei Bastion / Várbástya Egyesület. Aceasta a primit o subvenţie de trei milioane de euro de la guvernul ungar, pentru cumpărarea şi renovarea imobilului. Preţul de achiziţie şi costurile de intabulare se ridică la 2,3 milioane de euro. Restul va fi folosit pentru renovarea clădirii.

Fațada originală a fost din nou dezvăluită publicului după ce a fost renovată. Lucrările cele mai dificile, cele din interior, merg mai departe și necesită un efort considerabil. Se lucrează la interior, sala de festivități va reveni la aspectul inițial și se renovează fiecare metru pătrat.

În viitor, restaurant cu specific unguresc

Clădirea a fost ridicată cu contribuția financiară a comunității maghiare în 1930, conform proiectului realizat de Laszlo Szekely. A fost folosită de comunitate până după cel de al doilea război mondial, când a devenit un adevărat magnet pentru comuniști. A fost sediu de partid și, ulterior, un fel de casă a presei din acea vreme.

„Vrem să dezvoltăm un centru cultural maghiar aici și un centru pentru ONG-urile maghiare care funcționează în Timișoara. Vor fi modificate intrarea și etajul 1. La etajul 1, înainte, se afla o sală de festivități. Comuniștii au spart-o și compartimentat-o, iar noi dorim acum să reconstruim acea sală festivă. Acestea sunt lucrările pe care ni le putem permite acum”, spun Kasa Zsolt, vicepreședintele Asociației Bastion / Várbástya Egyesület.

Vor fi săli dedicate activităților culturale, celor pentru tineri, dar și celor pentru activitatea politică a formațiunilor care reprezintă interesele comunității maghiare. Deja acolo funcționează Consulatul Onorific al Ungariei. În proiect este prevăzută și o cafenea, iar piesa de rezistență ar urma să fie un restaurant cu specific unguresc. Va fi amenajat și un magazin cu suveniruri, iar spațiile de la etajele superioare ar urma să fie parțial închiriate.

About Post Author