Casa cu Lacăt. Un film despre corupția noastră cea de toate zilele

casa cu lacăt

Ce este corupția pentru noi? Cât de reprezentativă este ea pentru societatea în care trăim? Încearcă să ofere unele răspunsuri, pornind de la un caz recent de fraudare a bacalaureatului, filmul „Casa cu Lacăt”, care va fi proiectat la UVT.

„Casa cu Lacăt” a fost cândva casa breslelor arădene. Într-un colț al acestei clădiri stătea Butucul de fier: un butuc învelit în tablă, în care calfele care treceau examenul final băteau fiecare câte un cui. Între timp butucul a fost furat. Dispariția lui ilustrează perfect ce se întâmplă azi în societatea noastră, unde șpaga e un gest natural. Dar ce-ar fi dacă am refuza să dăm șpagă? Dacă am denunța actele de corupție și – mai mult – dacă le-am condamna?

Despre asta vorbește filmul „Casa cu Lacăt”, lungmetrajul de debut al regizoarei Diana Gavra. Filmul pleacă de la un caz de fraudă de la examenul de bacalaureat din 2014, la Arad. „Cercetând acest caz concret, am încercat să ilustrăm felul în care funcționează mecanismul corupției și să înțelegem care sunt forțele care îl țin în mișcare: educația, cultura, contextul istoric”, spune regizoarea.

Filmările și interviurile au fost făcute în 2018, la Arad, în Parcul Reconcilierii Româno-Maghiare, la Timișoara, în Piața Operei, în timpul protestelor din iunie, și în București. Filmul va fi proiectat joi, 12 decembrie, de la ora 18, în Aula Magna a UVT. El va fi urmat de o dezbatere, la care vor participa Diana Gavra, prof. univ. dr. Brînduşa Armanca şi conf. dr. Florin Lobonţ, decanul Facultăţii de Ştiinţe Politice, Filosofie şi Ştiinţe ale Comunicării.