Cărți de la 1600, spade și săbii, în două expoziții noi la Muzeul Național al Banatului

muzeul național al banatului

Expozițiile „Patrimonium 2021” și „Fiare din Beci – legende și oțel” se deschid joi, 12 mai, în Bastionul Theresia. Curioșii vor putea vedea o parte din obiectele cu care s-au îmbogățit anul trecut colecțiile Muzelui Național al Banatului, dar și o selecție de spade și săbii dintr-o colecție privată.

„Patrimonium 2021” aduce în fața publicului achizițiile de anul trecut ale muzeului, donațiile importante, piesele restaurate în Laboratorul Zonal de Restaurare, precum și piesele de pe șantierele arheologice la care au participat specialiștii MNaB. Sunt aproximativ 100 de piese: vase ceramice, obiecte de bronz, pictură, ceramică, sticlă și metale, textile și accesorii vestimentare, carte veche restaurată.

Printre obiectele care vor fi expuse se numără un crucifix descoperit pe șantierul arheologic de la Dudeștii Noi. A aparținut primilor coloniști germani și. potrivit arheologilor MNaB, datează din 1748-1749. Vizitatorii vor putea admira o carte foarte valoroasă și extrem de rară, restaurată anul trecut de specialiștii Muzeului Național al Banatului. „Illuminirbuch”, de Valentin Boltz von Rufach, a fost scrisă în anul 1600 și a intrat în colecțiile muzeului la sfârșitul secolului XIX și nu a fost restaurată până în 2021.

Expoziția „Fiare din Beci – legende și oțel” prezintă spade și săbii istorice originale din secolele XVIII, XIX și XX. Multe dintre ele s-au aflat și în dotarea armatelor principatelor române după 1830. Cele peste 50 de arme aparțin meșterului făurar Cosmin Pop, cunoscut ca „Fiare din Beci”. Expoziția va fi însoțită și de prezentări interactive.

Cele două expoziții vor fi vernisate joi, 12 mai, de la ora 18, în mansarda B1 a Bastionului Theresia. „Patrimoniu 2021” va rămâne expusă până în 30 iunie, iar „Fiare din Beci – legende și oțel” poate fi vizitată până în 12 iunie.