Carne de curcan din Ungaria, retrasă preventiv de la vânzare, din cauza gripei aviare

curcan

Acțiuni ANSVSA pentru retragerea de la comercializare a unor produse de carne de curcan din Ungaria, notificate de Comisia Europeană. O parte din acestea au ajuns și în Timiș. Oficialitățile susțin că pe piață nu mai există astfel de produse.

Comisia Europeană a notificat, la finele săptămânii trecute, Austria, Croația, Italia, Olanda, România, Republica Cehă și Slovenia, în ceea ce privește livrările de produse din carne de pasăre provenite din fermele de păsări din Ungaria aflate în zona de restricție, din cauza evoluției gripei aviare, cu tipul H5N8. Autoritatea Națională Sanitară Veterinară și pentru Siguranța Alimentelor – ANSVSA a fost informată că, în perioada 4 – 11 ianuarie, „prin activitățile de comerț intracomunitar, trei unități autorizate din județul Bihor au achiziționat 17.065 de kg carne și organe de curcan, cu termenul de valabilitate cuprins între 9 și 20 ianuarie”.

DSVSA Bihor a verificat cele trei firme și a constatat că produsele au fost vândute în 26 de județe, printre care și Timiș. „S-a inițiat procedura de retragere de la comercializare a produselor achiziționate din Ungaria, prin notificarea autorităților sanitare veterinare din județele în care au fost distribuite produsele care fac obiectul notificării CE”, au transmis cei de la ANSVSA.

Direcțiile sanitar veterinare din cele 26 județe au controlat, la rândul lor, firmele care au cumpărat carnea, pentru a identifica cele 3,3 tone de aripi, pipote, pulpe superioare și pulpe inferioare care se mai aflau în termenul de valabilitate la momentul notificării. „Acțiunea de verificare și retragere a cărnii de curcan de la raft, aflate în lista de distribuție s-a finalizat. Cantitatea de carne reținută oficial și dirijată către neutralizare a fost de 38,45 de kg”, au mai spus cei de la ANSVSA.

About Post Author