17 ianuarie 2021

Capitala Culturală rămâne cu 3,3 milioane de lei. Mai puțin de jumătate din banii aprobați în iunie

Capitala Culturală

Buget redus la jumătate față de cel aprobat în luna iunie și a cincea propunere de program pentru anul 2020, de la Timișoara Capitala Culturală Europeană. Consilierii locali au aprobat noul „plan de acțiune pentru perioada septembrie – decembrie 2020”.

În luna iunie, consilierii locali au aprobat contractul de finanțare pentru anul 2020 cu Asociația Timișoara 2021. TM2021 ceruse 8 milioane de lei și a primit, la acea vreme, 6,8 milioane. S-au tăiat atunci bani din secțiunile de funcționare, turism și comunicare. Era deja o reducere importantă, în condițiile în care, pre-pandemie, în bugetul pe 2020, suma prevăzută era de 20 milioane de lei. Era a treia propunere de program cultural venită dinspre TM2021.

De atunci, PMT a lansat un apel de proiecte legate de Capitala Culturală, la care au fost înscrise peste 70 de dosare. După jurizarea propunerilor, peste 50 dintre acestea au fost acceptate la finanțare, împărțind suma de 3 milioane de lei. Între timp, la începutul lui august a fost suplimentată cu peste 2 milioane de lei și Agenda Casei de Cultură. „BEGA! prezintă Borealis” a primit atunci 300.000 lei, proiectul fiind inclus, cu 400.000 lei, și în contractul de finanțare încheiat, în iunie, între TM2021 și primărie.

A cincea încercare

În ultimul plen al CL, consilierii au aprobat o nouă modificare a programului cultural propus de TM2021. A cincea. „Față de propunerea transmisă prin adresa ATCEC 672 / 7 august 2020, prezentul plan de acțiune pentru perioada septembrie – decembrie 2020 nu include proiectele selectate în urma concursului de dosare pentru finanțări nerambursabile ale proiectelor culturale pentru anul 2020 organizat de PMT și nici proiectele cu care a fost suplimentată Agenda culturală”, scrie în adresa semnată de directorul executiv al TM2021, Simona Neumann.

În aceste condiții, suma a fost redusă la 3,3 milioane de lei, adică la ceva mai puțin de jumătate din cea aprobată în luna iunie. Primele acțiuni din acest an sub „umbrela” TM2021 ar trebui să se întâmple de la jumătatea lui septembrie.

Vă reamintim, proiectul Capitala Culturală a trecut prin convulsii majore în 2020. Primarul a amenințat cu retragerea municipalității. Apoi a înființat o structură pe lângă PMT care să gestioneze proiectul și care, momentan, este nefuncțională. Directorul Centrului de proiecte răspunde direct în fața primarului, care îi poate ține și locul. Ulterior, a fost modificat și statutul ATCEC, edilul șef căpătând puteri sporite, inclusiv aceea de a concedia directorul executiv.

Lasă un răspuns

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

%d blogeri au apreciat: