28 octombrie 2020

Caniculă și vijelii. Timișul, pe cod galben până luni la prânz

Vara venită brusc continuă să fie capricioasă. Meteorologii au emis, în prima zi de Rusalii, o informare valabilă în toată țara, dar și două coduri galbene, care vor afecta și județul Timiș.

Informarea este valabilă în intervalul 16 iunie, ora 12 – 16 iunie, ora 22. remea va fi călduroasă, izolat caniculară în regiunile vestice și sudice. În orele amiezii, disconfortul termic va fi ridicat, iar indicele temperatură-umezeală (ITU) va atinge și va depăși ușor pragul critic de 80 de unități, mai ales în zonele de câmpie. Îndeosebi după-amiaza și seara, vremea va fi instabilă la deal, la munte și local în celelalte regiuni. Vor fi perioade cu averse ce vor avea și caracter torențial, descărcări electrice, intensificări ale vântului, vijelii și căderi de grindină. În intervale scurte de timp sau prin acumulare, cantitățile de apă vor depăși 15-25 l/mp și, izolat, 35-40 l/mp.

Primul cod galben este valabil în perioada 16 iunie, ora 12 – 16 iunie, ora 22, și include și Timișul. În cea mai mare parte a zonei de munte, precum și în Transilvania, în nordul Olteniei, în cea mai mare parte a Munteniei, sudul Moldovei și vestul Dobrogei, apoi și în Crișana, Banat și Maramureș, vor fi intervale în care instabilitate atmosferică va fi accentuată și se va manifesta prin averse torențiale, frecvente descărcări electrice, intensificări ale vântului, vijelii și grindină. Cantitățile de apă vor depăși 20-25 l/mp și, izolat, 40-50 l/mp.

Timișul nu scapă însă de codul galben. Al doua avertizare este valabilă în intervalul 16 iunie, ora 22 – 17 iunie, ora 12. În Banat, Crișana, local în Maramureș și în nord-vestul Transilvaniei, instabilitatea atmosferică va fi accentuată și se va manifesta prin averse torențiale, frecvente descărcări electrice, intensificări ale vântului, vijelii și grindină. Cantitățile de apă vor depăși 25 l/mp și, pe arii restrânse, 40-60 l/mp.

Lasă un răspuns

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

%d blogeri au apreciat: