Cândva vom putea merge cu trenul la aeroport. Calea ferată, aprobată de guvern

calea ferată

sursa foto: www.ristnvo.com

Guvernul aprobă miercuri indicatorii tehnico-economici pentru calea ferată spre Aeroportul „Traian Vuia” din Timișoara. Este vorba despre o investiție de peste 423 milioane de lei,

Ministerul Transporturilor și Infrastructurii a stabilit, în luna decembrie, cât va costa linia ferată spre Aeroportul „Traian Vuia” și ce lungime va avea. Proiectul pus în dezbatere publică atunci ajunge acum pe ordinea de zi a ședinței de guvern.

„Timișoara este una dintre destinaţiile preferate de turişti pe tot parcursul anului, Astfel, este necesară dezvoltarea infrastructurii de transport feroviar pentru asigurarea mobilității și reducerea poluării, respectiv realizarea unei legături feroviare între Aeroportul Internațional «Traian Vuia» din Timișoara, stația CF Timișoara Est și rețeaua feroviară națională, care să asigure creșterea vitezei de deplasare și implicit reducerea timpului de călătorie, precum și îmbunătățirea condițiilor de călătorie și de siguranță a circulației, gestionând în același timp impactul asupra mediului”, scrie în nota de fundamentare a HG.

Valoarea totală a investiţiei este de 423,4 milioane de lei, cu TVA, echivalentul a aproximativ 85 de milioane de euro. Lucrările de construcții – montaj propriu-zise vor costa 330 milioane de lei.

De unde vin banii

Lungimea liniei simple modernizate va fi de 5,2 km, iar cea a liniei simple noi, de 5 km. În total, este vorba de 10,2 kilometri, a căror realizare este estimată la 22 luni. Investiția presupune lucrări de execuție linii de cale ferată noi pe racordul către Aeroportul Internațional „Traian Vuia”, respectiv se vor moderniza instalațiile de semnalizare feroviară de pe linia existentă și se vor construi instalații feroviare noi. pentru conexiunea cu aeroportul.

Noua linie va permite „transportul pasagerilor către municipiul Timișoara, precum și către alte orașe din România”.

Banii pentru această investiție provin din „fonduri externe nerambursabile, Planul Național de Redresare și Reziliență (PNRR), de la bugetul de stat prin bugetul Ministerului Transporturilor și Infrastructurii și din veniturile proprii ale Companiei Naționale de Căi Ferate CFR, precum și alte surse legal constituite”. Nu se știe când ar putea începe efectiv procedurile de achiziție pentru proiectare, respectiv execuție.

About Post Author