Ca la loto: 6 din 42. Atât a putut administrația Fritz la proiecte europene, zice Robu

pnl timiș

Nicolae Robu, candidatul PNL la Primăria Timișoara, spune că administrația Fritz a făcut praf proiectele pe fonduri europene. Doar aproximativ 14% din acestea ar fi de succes și, ca să nu piardă de tot banii pentru ele, primăria ar scoate din propria vistierie aproximativ 230 de milioane de lei.

Fostul primar al Timișoarei, aflat deja în campanie electorală, a venit cu o listă cu proiectele ratate de administrația Fritz, dar „predate la cheie de administrația Robu”. „6 din 42. 14,2% adică. E cea mai mică rată de succes din țară, probabil (…) E o sinteză făcută de mine personal. Garantez pentru aceste date”, a declarat Nicolae Robu.

„Dacă ai primit fonduri europene și nu reușești să finalizezi proiectele, ai două posibilități: să te angajezi că le finalizezi cu bani proprii până la sfârșitul anului viitor, și atunci nu ți se iau banii de care ai beneficiat, sau să nu faci lucrul acesta și să pierzi acei bani. Ca să nu piardă banii (Primăria Timișoara – n.r.), au fost adoptate hotărâri de consiliu local și s-au alocat de la bugetul local fondurile pentru continuarea acestor proiecte. Valoarea totală care s-a aprobat să fie pusă de la bugetul local pentru continuarea acestor proiecte, până la sfârșitul anului 2024, este de 229,2 milioane de lei. Vă dați seama ce înseamnă asta?”, a continuat Robu.

Nica invocă „magnitudinea dezastrului”

Președintele CJ Timiș, Alin Nica, a făcut și calcule. „Calderonul reabilitat și eficientizat energetic se face cu 1 milion de euro. (…) 46 de licee Calderon puteau fi reabilitate. Două maternități s-ar putea construi. (…) Drumul județean lărgit la patru benzi, 10 kilometri, ne costă 135 milioane de lei. Ca să vă dați seama de magnitudinea dezastrului”, spune Nica, în același timp, lider al CJ Timiș.

Alin Nica susține, de asemenea, că, în premieră, CJ a atras mai multe finanțări nerambursabile decât Primăria Timișoara.

„E o premieră istorică. Șansele pentru consiliul județean și programele în care este eligibil sunt mult mai mici decât ale unei primării de mare municipiu. Avem în implementare proiecte în valoare de aproximativ 1,5 miliard de lei, 47 de proiecte în total. Dacă adăugăm și proiectele din Programul Național Anghel Saligny, cele cinci, în valoare de 140 de milioane de lei, avem o imagine clară a situației de la CJ. Zic că vom ajunge să depășim două miliarde de lei proiecte aflate în implementare cu finanțare nerambursabilă”, a conchis Nica.

Primarul Dominic Fritz a declarat, în repetate rânduri, că, în momentul în care Nicolae Robu a părăsit primăria, rata de absorbție a fondurilor europene era de sub 1%.

About Post Author