23 ianuarie 2021

Bustul lui Emanuil Ungureanu, repus pe soclu după cinci ani. L-a dezvelit Robu, după refacere / VIDEO

emanuil ungureanu

Dezvelire de statuie, în centrul Timișoarei. A fost repus pe soclu bustul lui Emanuil Ungureanu, furat acum mai bine de cinci ani și refăcut, abia-abia, cu bani publici.

Trei statui de bronz au dispărut, acum cinci ani, din centrul Timișoarei. Busturile lui Victor Babeș, Aurel Cândea și Emanuil Ungureanu au fost vândute de hoți la fier vechi. Hoții au fost prinși, au primit pedepse între 2 și 4 ani și jumătate de închisoare. Bustul lui Ungureanu a fost recuperat aproape integral și putea fi refăcut. Abia în toamna lui 2019, primăria a decis să facă acest lucru, semnând un contract de restaurare cu sculptorul Bogdan Constantin Nueleanu. Acesta trebuia să refacă lucrarea în trei luni, la un preț de 47.600 de lei, cu cu TVA. A fost semnat ulterior și un contract cu un restaurator autorizat.

În sfârșit, e gata

Bustul este gata abia acum, pentru că ordinul de începere a lucrărilor a fost semnat în septembrie 2020. De ce? Cineva din primărie a „uitat” de dirigenția de șantier. N-a fost nevoie de mai mult de o lună pentru restaurare. Lucrarea e gata și a fost instalată la locul ei, pe soclul care a fost, la rândul lui, reparat. Momentul a fost filmat și postat pe pagina de Facebook a primarului în exercițiu Nicolae Robu.

„Ne facem datoria până în ultimul moment! Mă bucur că am reușit refacerea și repunerea la locul ei, a statuii din bronz furată și tăiată felii de hoți, a lui Emanuil Ungureanu, prezentă în memoria noastră în fața liceului cu același nume. P.S. Precizez că încă sunt Primar în funcție, până se ajunge pe procedură la instalarea noului Primar și a noilor consilieri locali”, a notat Robu, luni după-amiază, pe Facebook. Primarul l-a prezentat pe scurt pe Emanuil Ungureanu și a recapitulat istoria recentă a monumentului, inclusiv momentul furtului. „Trist moment”, a spus Nicolae Robu.

Lasă un răspuns

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

%d blogeri au apreciat: