Buget local la Timișoara, până la finele lunii ianuarie. Proiectul va fi gata curând, spune Robu

Registrul Local al Spațiilor Verzi

În două săptămâni ar trebui să avem un proiect de buget local! Asta spune primarul Nicolae Robu, care susține că se lucrează deja la el. Bugetul național a fost promulgat de președintele Klaus Iohannis în 6 ianuarie.

În 2019, bugetul local al Timișoarei a fost adoptat abia în 7 mai. Adică, aproape la jumătatea anului. Bugetul național a fost adoptat în parlament în 15 martie, fiind promulgat de președintele Klaus Iohannis trei zile mai târziu. Anterior, șeful statului transmisese parlamentului o cerere de reexaminare, pe motiv că „alocarea resurselor bugetare era fundamentată pe o prognoză nerealistă și nu asigura o reală funcţionare a unor instituţii publice cu rol esenţial în societate”. Parlamentul a adoptat însă legea bugetului de stat fără niciun fel de modificare.

Pentru a nu se mai ajunge în situația ca un buget local să fie adoptat abia spre jumătatea anului în curs, Guvernul Orban a decis, în premieră, să-și asume răspunderea în parlament pe legea bugetului de stat. Acest lucru s-a întâmplat în 23 decembrie 2019. În 6 ianuarie 2020, prima zi lucrătoare din noul an, legea a fost promulgată de președinte.

Urgența e lista provizorie de investiții

În Primăria Timișoara se lucrează acum la bugetul local. „Structurile din primărie interacționează cu Direcția Economică, pentru a pregăti mai întâi, ca primă urgență, lista provizorie de investiții. Apoi va fi prefigurat bugetul”, spune primarul Nicolae Robu. Potrivit acestuia, până la finele lunii, ar trebui să fie gata. „Eu cred că în maximum două săptămâni vom avea gata proiectul de buget pentru 2020”, afirmă edilul șef.

Bugetul consolidat al Timișoarei pentru 2019 a fost de 1,42 miliarde de lei, după o creștere a veniturilor proprii. În 2018, el a fost de 1,37 miliarde de lei. Cum va fi în 2020? „Probabil că va fi un pic mai mare decât în 2019, dar nu știu încă exact”, a declarat Nicolae Robu. După ce proiectul de buget va fi gata, el va trebui, potrivit legii, pus în dezbatere publică, înainte de a fi trecut la vot în CL.

About Post Author