Budapest Klezmer Band, în concert la Timișoara. De Ziua limbii şi teatrului idiş

Budapest Klezmer Band

Se anunță o zi plină pentru Comunitatea Evreilor din Timișoara, dar și pentru toți cei care vor să înțeleagă mai multe despre cultura idiș. Marți, 30 mai, vor avea loc mai multe evenimente.

Marți, 30 mai, la Timișoara, va fi marcată Ziua limbii şi teatrului idiş. De la ora 11, la Casa Adam Muller Guttenbrunn va avea loc conferința „Evreimea timișoreană în contextul interculturalității bănățene”. De la ora 17, în Sinagoga din Cetate este programat vernisajul expoziției „Mozaic evreiesc”, urmat, de la ora 18, de spectacolul de poezie „Cântărețul speranței sale: idiș” din opera lui Iţik Manger, prezentat de Teatrul Evreiesc de Stat din București.

De la ora 20, în Piața Unirii, e concert. Întâi urcă pe scenă formația de dansuri israeliene a Comunității Evreilor din Timișoara și corul „Shalom” al Comunității Evreilor din Timișoara. Urmează Budapest Klezmer Band, care va oferi publicului o călătorie minuntă în lumea folclorului evreiresc. Formația a fost înființată în 1990,la inițiativa lui Ferenc Javori, care a crescut la Munkacs (acum Mukacevo, în Ucraina). Javori a învățat să cânte muzică klezmer de la ultimii artiști dintr-o comunitate în care, cândva, muzica juca un rol esențial. Mare parte din componenții formației au absolvit Academia de Muzică Franz Liszt din Budapesta.

În 30 mai 1901 s-a născut Iţik Manger, poet şi prozator, unul dintre maeştrii literaturii idiş. Din 2017, în România este marcat, în 30 mai, Ziua limbii şi teatrului idiş.

Evenimentul de la Timișoara este organizat de Federația Comunităților Evreiești din România și Comunitatea Evreilor din Timișoara, cu sprijinul Fundației Caritatea, American Jewish Joint Distribution Committee și al Forumului Democrat al Germanilor din România. Proiectul este finanțat de Ministerul Culturii.

About Post Author