„Bucla” tramvaielor de la Gara de Nord, închisă cu gard! Garniturile nu pot întoarce!

Mult așteptata reîntoarcere a tramvaielor care circulau spre Gara de Nord ar putea să nu mai aibă loc! „Bucla” în care întorc acestea este închisă cu un gard, montat de proprietarul privat al terenului! PMT a dat în judecată Elba SA, exact pentru această parcelă, și momentan nu pare să poată fi găsită o cale amiabilă de rezolvare a problemei.

Pe Podul Dragalina pot circula, de luni, mașinile și pietonii. Podul nu are însă balustrade definitive, iar pe cele provizorii sunt lipite coli A4, scoase la imprimantă, pe care scrie „Atenție! Pericol parapet provizoriu”. Primarul Nicolae Robu, șeful Direcției Generale de Drumuri a PMT, Culiță Chiș, directorul STPT, Nicu Bitea, au mers apoi în „bucla” de la Gara de Nord, acolo unde, teoretic, ar trebui să întoarcă tramvaiele. În weekend au fost făcute probe și totul părea în regulă, însă luni situația din teren a arătat cu totul altfel. Tramvaiele nu au putut intra în „buclă”, fiindcă acolo era un gard montat de Elba SA, proprietarul terenului.

PMT acuză Elba de sechestrare de bunuri

„Nu avem alte pretenții decât să poată circula tramvaiele. Nu vrem să vă lăsăm cu titlu de excepție să folosiți terenul. Nu sunteți dumneavoastră mai cu moț decât restul proprietarilor din acest oraș. Vreți să puneți la negociere așa ceva? Acești proprietari doresc să aibă numai beneficii. Noi vă respectăm. Dumneavoastră ne-ați sechestrat proprietatea, linii de tramvai, stâlpi. Ce vreți să mai negociem?”, i-a spus, nervos, Robu lui Bogdan Cocian, directorul Elba SA. „Acest teren se află în proprietatea Elba SA, a fost achiziționat cu bani grei, sunt 2.000 de acționari care și-au ipotecat averi și așa mai departe, cu peste 25 de ani în urmă. Acest drept de proprietate este inalienabil, conform Constituției. Acest lucru nu se discută. De aceea, domnii, în momentul de față, nici nu intră pe teren. Am făcut nenumărate adrese și comunicări pentru a ne așeza la masă, cu peste un an în urmă. Inclusiv sâmbătă am fost invitați și ne-am prezentat la primărie la ora 18, nu a fost nimeni acolo. Domnul primar ne-a invitat și nu a venit”, i-a replicat Cocian. Robu admite că i-a chemat pe cei de la Elba la discuții, dar n-a putut să ajungă la întâlnire fiindcă era ocupat cu o delegație formată din primari ai orașelor înfrățite cu Timișoara.

Proces intentat de PMT

Potrivit reprezentantului Elba, situația este atât de tensionată deoarece primăria a apelat la instanță. „În cursul acestui an, Primăria Timișoara ne-a dat judecată tocmai pentru acest teren. Având un litigiu deschis cu PMT, în momentul în care le dăm acces pe teren e ca și cum proprietarul nu are niciun drept. E vorba de un drept inalienabil, îngrădit tocmai printr-o intervenție în cursul zilei de sâmbătă, unde, prin efracție, s-a intrat pe terenul nostru. Suntem deschiși la orice discuție, dar, în momentul de față, avem un proces pe rol, nedemarat de noi, ci de PMT”, susține Bogdan Cocian. Povestea e însă și mai complicată, pentru că Elba vrea să vândă o bună bucată din acest teren către un lanț de supermarketuri. PMT ar condiționa însă emiterea avizelor necesare de amenajarea străzii din dreptul Podului Eroilor până pe strada Gării.

Amenințări cu plângeri penale de ambele părți

Practic, municipalitatea cere în instanță anularea dreptului de proprietate al companiei asupra acelei parcele de teren. „Ne retragem plângerea din instanță dacă putem folosi în interes public terenul pe care sunt aceste construcții. Primăria va intra în drepturi, juriștii ne spun că avem dreptul să ne folosim proprietatea. Nu admitem ca cineva, abuziv, să ne obstrucționeze acest drept. A fost un abuz cu ocazia emiterii HG 834 cu privire la acest domeniu, partea cu construcții de interes public. Nu vreau să facem abuzuri. Sunt deschis să discut, dar nu pot negocia decât ce am spus. Dacă înțeleg să ne dea un document că municipalitatea va putea folosi această porțiune din teren unde e linia de tramvai și e prevăzută o stație, ne retragem plângerea din instanță. Dacă nu, vom merge până la capăt, dar îi vom acuza în penal că ne-au obstrucționat accesul la proprietatea publică”, a mai declarat Robu.


Cu plângeri penale amenință, la rândul lor, și cei de la Elba. „Dacă nu ne-ar fi dat în judecată, sunt convins că ar fi fost mult mai multă deschidere și din partea noastră. Deschidere există în continuare, dar sub nicio formă nu putem să îngrădim drepturile acționarilor. Suntem deschiși la orice discuție, dar, în momentul de față, avem un proces pe rol, nedemarat de noi, ci de PMT. Aici s-a produs o efracție și trebuie făcută o plângere penală. Este o infracțiune”, a replicat Cocian.

Una peste alta, situația este departe de a se fi rezolvat. Este cert doar că tramvaiele nu pot ajunge la Gara de Nord, așa cum anunțase încă de la finele săptămânii trecute STPT. Primăria invocă în sprijinul său o hotărâre de guvern din 2002, potrivit căreia este atestată ca făcând parte din domeniul public al Municipiului Timișoara linia dublă de tramvai Bd. Dragalina – Gara de Nord, „de la vârful macazurilor de pe Bd. General Dragalina până la Gara de Nord, inclusiv bucla de întoarcere”.

About Post Author