Bright Cityscapes: 10.000 de oameni, curioși de industrie, văzută în context cultural / FOTO

Bright Cityscapes

Programul Bright Cityscapes (BCS), organizat de Universitatea Politehnica Timișoara și Faber, se încheie după 10 luni de activitate cu public. Peste 10.000 de oameni au participat la expozițiile, conferințele și workshopurile sale.

Parte a agendei Timișoara 2023 – Capitală Europeană a Culturii, BCS a fost singurul program care a exploatat cultural tema industriei orașului, a dezvoltării urbane, a designului și digitalizării. Acst subiecte sunt lăsate, de regulă, doar în seama experților, departe de publicul larg.

Ambițios să transfere către timișoreni – studenți, elevi, angajații fabricilor și a foștilor angajați acum la vârsta pensionării, decidenți din business și administrație – o imagine cât mai clară a situației economice a orașului, BCS a debutat cu un studiu aprofundat asupra industriei orașului, realizat de o echipă de cercetători de la Universitatea Babeș-Bolyai din Cluj-Napoca, condusă de sociologul Norbert Petrovici. Studiul, accesibil pe site-ul programului, prezintă o Timișoară puternic industrializată, aflată în prima linie a dezvoltării, de-a lungul a 200 de ani. În prezent, Timișoara este al doilea oraș ca investiții străine, după București, iar județul Timiș conduce detașat clasamentul național al veniturilor provenite din exporturi.

De-a lungul celor 10 luni, în programul BCS au fost deschise trei expoziții, din care una, „Semnalizatoare – Designul nu este un Panou de Bord”, a reunit creațiile a 11 designeri străini și români și a patru cercetători ai UPT, într-un proces de colaborare unic, între designeri și cercetători.

Aplicații în societate

„Toate componentele programului ne-au demonstrat că rolul universității în comunitate este mult mai larg decât ne-am aștepta. Aceste eforturi ne-au oferit o nouă încredere în misiunea noastră de a facilita inovația care se petrece la intersecția între competențe și de a propune contexte prin care cunoașterea produsă în universitate să ajungă și să creeze utilitate în diverse zone ale societății”, spun Loredana Gaiță, coordonatoarea Programului BCS din partea UPT.

„Am creat un context prin care talente locale și internaționale au lucrat împreună, s-au inspirat unele de la altele și am arătat marelui public și decidenților un potențial de design ca axă de dezvoltare urbană și economică, care ne oferă un parcurs limpede pentru viitor”, a completat coordonatoarea din partea Faber, Oana Simionescu.

Pe lângă evenimentele expoziționale derulate la Faber și în spațiul ARChA – UPT, programul BCS a creat un workshop pentru studenții UPT și studenții a două prestigioase facultăți europene – Academia de Design Eindhoven (NL), Facultatea de Arhitectură a TU Delft (NL). Colaborarea interuniversitară s-a finalizat cu expoziția „Atlasul Distanțelor”. Programul BCS a fost conceput de curatoarea Martina Muzi, designer și profesoară de design la Academia de Design Eindhoven.

About Post Author