Brahiterapia, procedură eficientă și de mare precizie pentru pacientele cu cancere uterine

brahiterapie

sursa foto: Centrul OncoHelp

În fiecare lună, peste 30 de paciente cu cancere din sfera ginecologică fac brahiterapie la Centrul Oncologic OncoHelp. Este o procedură care permite iradierea puternică a tumorii, protejând, în același timp, organele din jur.

În brahiterapie, considerată necesară în cazul cancerelor de col și corp uterin, dozele de radiații țintite în zona tumorală sunt ridicate și astfel, tratamentul are o rată de succes mare. Datorită datorită ghidajului imagistic 3D, organele din jurul tumorii sunt protejate.

„Brahiterapia nu este o procedură foarte complicată, dar necesită multă atenție. Înaintea administrării dozei de radiații este nevoie de realizarea unui examinări cu ajutorul unui computer tomograf pentru a identifica foarte clar care este zona unde trebuie aplicat tratamentul. Este vorba despre o intervenție invazivă, care folosește o tehnologie de ultimă generație, cu sursă radioactivă puternică, Iridiu 192, cu efect major asupra formațiunii tumorale. Procedura propriu-zisă nu durează foarte mult, câteva minute, și are rezultate foarte bune”, explică fizicianul Bogdan Ile.

Brahiterapia poate fi aplicată cu rezultate foarte bune și în cazul formațiunilor de dimensiuni mai mari. Această procedură se folosesește la Centrul OncoHelp de jumătate de an, fiind realizată în puține centre din țară. „Numărul pacientelor care beneficiază gratuit de această procedură crește constant. Aparatul este de ultimă generație și permite acea tehnică de ghidaj imagistic, făcută cu ajutorul unui computer, pentru a ajunge în miezul țesutul tumoral, reducând astfel afectarea țesutului sănătos din jur și, implicit, reducând efectele secundare”, spune dr. Anca Croitoru, medic primar radioterapie.

În fiecare an, în România, peste 1.800 de femei mor din cauza neoplasmului de col. Tot anual, peste 3.000 de femei sunt diagnosticate cu această maladie, ajunsă de cele mai multe ori în stadii avansate. Rata mortalității în România este de patru ori mai mare decât cea din UE, în ceea ce privește această boală.

About Post Author