Bogdan-Alexandru Stănescu și Vasile Ernu, în dialog la librăria La Două Bufnițe

vasile ernu

Programul aniversării de șapte ani a librăriei La Două Bufnițe continuă cu un dialog între Bogdan-Alexandru Stănescu și Vasile Ernu, moderat de Oana Doboși. Vasile Ernu este, în aceste zile, în centrul unei controverse, după un text în care afirmă că Timișoara „trăiește într-o imagine total falsă față de sine”.

Marți, 5 decembrie, la ora 18, la La Două Bufnițe, are loc al șaselea eveniment din programul aniversar de șapte ani al librăriei. Bogdan-Alexandru Stănescu și Vasile Ernu vor dialoga cu Oana Doboși despre „Centrul nu se mai susține. Ceea ce ne desparte”, volum apărut recent la Editura Trei. Volumul este o reeditare a scrisorilor din „Epistolarul de la Hanul lui Manuc” (2010, Editura Polirom), completate de noi scrisori care au fost publicate anul acesta de Scena9 și de ilustrații realizate de Andrei Gamarț.

„Totul vă desparte: cum spune Bogdan undeva, proveniți din medii diferite, înțelegeți diferit literatura, credeți în funcții diferite ale ei. Și totuşi tot ce vă desparte e nimic în fața a ceea ce vă uneşte: credința în norul verbal care vă învăluie pe amândoi, hipnoza în fața zeului camuflat acolo. Vă e de ajuns că aveți asta în comun; chiar dacă totul vă desparte, literatura face ca nimic să nu vă poată despărți”, spune Radu Vancu despre cei doi protagoniști.

Bogdan-Alexandru Stănescu (n. 1979) este prozator, poet, eseist, traducător şi editor. În prezent este director editorial al editurii Pandora M, din cadrul Grupului Editorial Trei, şi coordonator al colecției Anansi. World Fiction.

Timișoara „e multiculturală în poveste”

Vasile Ernu (n. 1971, URSS) este absolvent al Facultăţii de Filosofie. A activat în cadrul Fundaţiei Idea şi Tranzit şi al editurilor Idea şi Polirom şi se numără printre fondatorii platformei criticatac.ro. În ultimii ani a ţinut rubrici de opinie în Libertatea, România Liberă, HotNews, Timpul şi Adevărul.

A fost, în acest an, beneficiarul unor burse culturale, ocazie cu care a stat în Timișoara timp de mai multe săptămâni. În aceste zile e în centrul unei noi controverse, după ce a publicat textul „Miturile Timișoarei (I). Primul mit pică: Timișoara nu mai este multietnică și multilingvă de ceva timp – dar se minte frumos”.

„Dacă vrei să auzi o altă limbă decât româna, mergi pe la Piețele de vechituri Ocsko – Mehala unde am lucrat puțin: aici auzi romani pentru că romii nu prea au voie în centru iar cei cu Palatele sunt plecați afară – toate palatele sunt goale. Romii sunt aici o comunitate foarte importantă (…) Timișoara este orașul care are cinci mituri moderne din care patru sunt sigur false: adică trăiește într-o imagine total falsă față de sine. Ea e multiculturală în poveste nu în realitate de unde și foarte multă toleranță față de etniile dispărute și o intoleranță față de «venetici» și mai ales față de romi”, e doar o parte din textul care a stârnit o mulțime de reacții.

La începutul lunii noiembrie, Ernu explicase, într-o altă postare, de ce la Timișoara e mai bine decât la Cluj.

About Post Author