Blocaj la TM2023. Demisie din board, atac al Simonei Neumann, nimic clar dinspre PMT

Căldura dăunează grav Asociației TM2023, după ce vara trecută a fost scandal cu Nicolae Robu. Acum, nici „restartarea” lui Dominic Fritz nu pare să meargă. Actualul primar nu și-a asumat, de fapt, nicio decizie radicală, iar lucrurile au luat-o iar razna. Totul, înainte de evaluarea Comisiei Europene.

simona Neumann

În urmă cu câteva săptămâni, primarul Dominic Fritz anunța că este în curs de rezolvare situația de la Asociația TM 2023 – Capitală Europeană a Culturii. Lucrau la asta o echipă de consultanți condusă de Corina Șuteu, contractată de primărie, Simona Fiț, consilier personal al edilului-șef, precum și cei de la asociație, care au furnizat, în tot acest interval, diverse rapoarte și statistici care le-au fost solicitate.

Citește și: TM2021 cu statut nou. Primarul are pâinea și cuțitul pe Capitala Culturală

„Restartarea” proiectului – promisă de Fritz, dar despre care nu se cunosc niciun fel de detalii – s-a suprapus peste perioada de pregătire a raportului de activitate în vederea monitorizării de către experții Comisiei Europene, pentru perioada iulie 2019 – mai 2020. Acesta se face pe baza unor criterii clare ale CE și trebuie să includă date provenite de la asociația TM2023, Primăria Timișoara, CJ Timiș și Ministerul Culturii. Sunt, ca la școală, cerințe bine definite, pe care trebuie să le „bifezi”, pentru ca raportul să fie așa cum trebuie. Ședința cu panelul de monitorizare este programată miercuri, 23 iunie, cu dată limită de predare a raportului 16 iunie.

De la no comment, la un board nefuncțional

La început de iunie, Ministerul Culturii și-a numit, în sfârșit, un reprezentant în consiliul director, astfel că, după an și jumătate, acesta e redevenit funcțional. Imediat după nominalizarea Adei Lupu, boardul s-a întrunit, iar primarul Dominic Fritz a fost ales președinte al asociației. Întrebat, după ședință, dacă s-a luat o decizie în privința directorului executiv Simona Neumann, Fritz a declarat că urmează să aibă o discuție cu aceasta în data de 14 iunie. Întâlnirea nu a avut loc și, rugat din nou să explice situația, edilul șef s-a limitat să spună „No comment. Momentan vreau să nu dau declarații despre capitală culturală”.

Între timp, lucrurile s-au precipitat. Asociația nu mai are, de miercuri, 16 iunie, un consiliu director funcțional. Expertul internațional Ulrich Fuchs și-a dat marți, 15 iunie, demisia, cu efect de a doua zi. Fuchs a invocat articole, de presă apărute în urmă cu mai multe luni în Germania și România, în care era acuzat de conflict de interese, din cauza calității sale de membru în board și, anterior, a celei de membru în comisia de desemnare a capitalelor culturale.

Tot miercuri, 16 iunie, deși era ultima zi, raportul către CE nu a fost trimis. „Raportul trebuia aprobat de board, or boardul nu mai e funcțional. Azi a avut loc ședința tehnică cu Comisia Europeană și raportul va fi trimis până vineri inclusiv. Primăria nu a cerut vreun răgaz, asociația nu putea preda raportul fără chestiunea asta tehnică”, explică Bogdan Marta, consilier personal al primarului Timișoarei.

Simona Neumann reacționează

De fapt, cea care și-a asumat trimiterea raportului este chiar PMT, lucru care nu s-a mai întâmplat în trecut, documentul fiind trimis de asociație. Din informațiile noastre, rapoartele anterioare nu au fost aprobate în consiliul director, fiind doar semnate și asumate de cele patru entități mai sus numite.

Ca și cum nu era de ajuns, directorul executiv al asociației, Simona Neumann, a decis să iasă și ea la atac. A făcut-o printr-o postare-fluviu pe Facebook. Acuzată, desigur nu public, că nu vrea să demisioneze, deși ar fi promis acest lucru în primăvară, Neumann încearcă să explice de ce nu a făcut acest gest.

„Am avut o discuție de principiu cu domnia sa (primarul Dominic Fritz – n.r.), în care solicita retragerea mea (cu acordul părților, pe cale amiabilă, sic!) pentru că aș bloca bunul mers al proiectului. Am convenit să nu ne atacăm public, să nu fie blamat proiectul, să nu-i periclităm imaginea reală, conținutul și, mai ales, imaginea Timișoarei și a României. Toate acestea pentru că Proiectul Timișoara 2023-Capitală Europeană a Culturii este unul de interes național și european. Această înțelegere verbală nu a fost respectată. Am fost mereu atacată, iar în ultima vreme despre Timișoara Capitală Culturală s-au spus multe neadevăruri, cum că nu s-ar fi făcut nimic în toți anii de după câștigarea titlului, s-au folosit expresii incalificabile precum că proiectul ar fi fost găsit «în comă» sau în «moarte clinică» și trebuia «restartat»”, notează aceasta.

„E foarte trist că s-a ajuns aici”

„La începutul lunii iunie am transmis Primăriei Municipiului Timișoara, echipei care se ocupă de «restartarea Timișoara 2023», raportul de monitorizare pentru perioada iulie 2019 – mai 2020 ce trebuie să ajungă pe masa Comisiei Europene. Persoana care trebuie să transmită raportul este, conform solicitării Comisiei Europene, directorul executiv al Asociației (…) dar Primăria ne-a comunicat că acesta va fi transmis de Primar în calitate de Președinte al Consiliului Director al Asociației.

Azi dimineață, fiind termenul limită de depunere a raportului, am fost nevoită să transmit o notă Comisiei Europene în care să explic de ce nu am trimis raportul și de ce nu mai am control asupra conținutului raportului care, în mare parte, conține ce s-a făcut în perioada mai sus amintită, adică o perioadă anterioară administrației actuale. Nota a fost transmisă, de asemenea, și autorităților românești. Da, într-adevăr, raportul trebuie întocmit cu aportul tuturor părților implicate (Asociație, Primărie, Consiliu Județean, Minister), dar nu cenzurat de echipa Primăriei sau oricine altcineva în capitolele de care răspunde Asociația. E foarte trist că s-a ajuns aici după ce în toți anii precedenți au fost respectate procedurile Uniunii Europene privind acest raport, iar comisia de monitorizare a apreciat munca noastră”, mai spune Simona Neumann.

AGA e vineri

Directorul executiv al TM2023 reclamă de asemenea atitudinea echipa PMT care gestionează proiectul. „Colegii mei, eu însămi, toți suntem supuși unui enorm stres, adică, să răspundem zilnic solicitărilor grupului de consultanță al Primăriei și echipei Primăriei care se ocupă de «restartarea» proiectului și să ascultăm remarci cum că până acum nu s-a făcut nimic, că programul cultural este incoerent, că am fi lucrat netransparent. Consider că suntem profund umiliți. De ce? Pentru ce? Există rapoarte de monitorizare ale Comisiei Europene că echipa Asociației a implementat bine proiectul, rapoarte de audit că banii au fost cheltuiți corect”, continuă Neumann.

Ce urmează? Potrivit lui Bogdan Marta, „pașii următori vor fi deciși în ședința AGA de vineri”. Între timp, primăria a achitat miercuri și cotizația pe primul trimestru al anului 2021. Dacă n-ar fi făcut-o, nu ar fi avut drept de vot în AGA, pentru că în convocatorul din 11 iunie scrie că „vă invederăm faptul că membrii care nu au achitat cotizația pana la data de 18iunie nu vor avea drept de vot”.

Ordinea de zi a AGA are patru puncte: convocatorul ședinței AGA; bilanțul contabil al Asociației pentru anul 2020; raportul comisiei de cenzori pentru anul 2020; raportul auditorului financiar pentru anul 2020. Ar urma și un punct cinci, despre care nu au fost oferite detalii.

Clarificările așteptate, de la Simona Fiț

Unul dintre membri a cerut însă clarificări: a vrut să știe de ce pe ordinea de zi nu se află raportul de activitate pe 2020, a cerut „minutele” ședințelor consiliului director și a vrut să știe care e modalitatea de desemnare a candidaților pentru pozițiile vacante din CD. A fost îndrumat însă către primărie.

„Având în vedere că alegerea noilor membri în Consiliul Director au fost puse pe ordinea de zi a ședinței Adunării Generale a Asociaților din 18 iunie ca urmare a ședinței Consiliului Director din 4 iunie, la care nici executivul asociației, nici secretariatul nu au fost invitați, iar procesul verbal al ședinței nu ne-a parvenit până la redactarea prezentului e-mail, vă rugăm să vă adresați doamnei consilier Simona Fiț pentru clarificări în acest sens. Asociația a solicitat doamnei Simona Fiț procesul verbal al ședinței Consiliului Director din data de 4 iunie, atât zilele trecute (telefonic), cât și printr-o adresă și de îndată ce îl vom primi îl vom retransmite membrilor asociați”, a venit răspunsul dinspre TM2023.

Sunt ceva mai mult de 560 de zile până când Timișoara își va prelua oficial titlul de Capitală Europeană a Culturii. Ce pregătim? Nu se știe. Ce păstrăm din ce-a fost și ce se aduce nou? Nu se știe. Ce oameni vor duce mai departe proiectul și cum? Nu se știe. Stăm prost la transparență – spre zero pe această temă dinspre PMT – iar mingea este exclusiv în terenul primarului Dominic Fritz. Care ar trebui să rupă pisica. Definitiv.

About Post Author