Biserica Ortodoxă: Slujbele se vor ține în biserici, dar fără credincioși

biserica ortodoxă

După ce un preot din județul Iași a fost amendat cu 5.000 de lei, pentru că a ținut o slujbă cu peste 50 de oameni, Biserica Ortodoxă a stabilit un nou set de reguli. Bisericile rămân deschise, dar doar pentru cununii și botezuri. În rest, credincioșii pot ține legătura cu preoții prin telefon.

Biserica Ortodoxă Română a anunțat un set de reguli noi care stabilesc modul în care se va proceda de acum încolo în lăcașurile de cult. Asta, după ce duminică, 22 martie, au apărut imagini din mai multe localități, unde preoții împărtășeau credincioșii cu aceeași linguriță, iar în unele lăcașuri de cult oamenii s-au înghesuit, fără să respecte niciun fel de reguli. De asemenea, un preot din județul Iași a fost amendat cu 5.000 de lei, fiindcă avea în biserică peste 50 de oameni.

Regulile au fost stabilite „pe baza Ordonanţei militare nr. 1 din 17 martie 2020 şi a Ordonanţei militare 2 din 21 martie 2020, care au stabilit măsuri succesive privind limitarea libertăţii de mişcare şi întrunire a cetăţenilor, ceea ce afectează și viața religioasă publică a credincioşilor, în urma consultării din data de 22 martie cu Ministerul Afacerilor Interne”.

Slujbe pe Internet

Slujbele nu se vor mai ține cu public și vor fi transmite online. Credincioșii sunt sfătuiți să-și facă acasă spații proprii de rugăciune, dar și să țină legătura prin telefon cu duhovnicii lor. Iată o parte dintre măsuri:

  • La toate parohiile, Sfânta Liturghie şi celelalte slujbe liturgice se vor oficia în lăcaşul de cult de către slujitorii bisericii respective (preoţi, diaconi, cântăreţi, paraclisier), fără participarea publicului (credincioşilor mireni). Slujbele pot fi transmise online şi în media locală sau naţională.
  • Deşi Sfânta Liturghie şi celelalte slujbe liturgice sunt săvârşite în biserică, fără participarea publicului (credincioşilor mireni), bisericile vor putea fi deschise totuşi pentru situaţii speciale.
  • Întrucât credincioşii mireni nu pot participa fizic la slujbele din biserică, aceştia sunt îndemnaţi să îşi organizeze în propriile locuinţe un spaţiu de rugăciune cu icoane, Sfânta Scriptură (Biblia), candelă sau lumânare, cărţi de rugăciuni şi de zidire duhovnicească, urmând programul duhovnicesc stabilit împreună cu duhovnicul lor.
  • În această perioadă, credincioşii vor menţine prin telefon legătura cu preoţii de la parohie şi în special cu duhovnicul. La solicitarea credincioşilor, preotul se poate deplasa la domiciliul credincioşilor pentru convorbiri duhovniceşti, spovedanie şi împărtăşanie, cu respectarea normelor de protecție, inclusiv mască şi mănuși sanitare.
  • Taina Botezului şi Taina Cununiei se pot oficia în lăcaşul de cult şi vor participa maximum 8 persoane.

Tot setul de măsuri luat de Biserica Ortodoxă poate fi consultat aici.

About Post Author