Bine că n-au venit încă nămeții. 711.000 de euro ne costă deszăpezirea în 2020, la Timișoara

deszăpezire

711.000 de euro. Atât ne va costa în următorul an deszăpezirea. Primăria a semnat, zilele trecute, al doilea contract subsecvent cu firma Brantner. În august îl semnase pe primul, valabil „un an calendaristic”, în valoare de puțin peste 104.000 euro. La Timișoara nu a nins în această iarnă.

La 1 august 2019, Primăria Timișoara a semnat contractul pentru deszăpezirea orașului cu firma Brantner, aceeași societate care se ocupă și de salubrizarea stradală. Vorbim despre un acord-cadru valabil patru ani, în valoare de 37,14 milioane de lei cu TVA, echivalentul a aproape 8 milioane de euro. Brantner a fost singurul ofertant la licitația organizată de municipalitate. În aceeași zi, deci tot la 1 august, a fost semnat și primul contract subsecvent. Acesta era valabil timp de „un an calendaristic”și avea o valoarea de 498.000 lei, cu TVA, adică în jur de 104.000 euro.

Un an suntem acoperiți

În 17 ianuarie, PMT a semnat al doilea contract subsecvent cu societatea care face deszăpezirea. Și acesta este „produce efecte de la data semnării până la împlinirea unui an calendaristic”. Noul contract are o valoare de 3,4 milioane de lei, cu TVA, puțin peste 711.000 euro.

Primăria a reușit să încheie un contract de deszăpezire la mai bine de un an de la expirarea vechilor contracte cu Retim și SDM. S-a făcut un contract de forță majoră cu SDM, însă cele câteva zile cu zăpadă din belșug din decembrie 2018 au arătat cât este de depășită de situație societatea municipalității. Licitația finalizată în vara lui 2019 a fost cea de-a doua, după ce la prima nu s-a prezentat nimeni. A crescut atunci și valoarea contractului, de la 6,5 milioane de euro, la 8 milioane.

Mașinile de deszăpezire ar trebui să ajungă și între blocuri

Vestea bună ar fi că, spre deosebire de vechile contracte, în care erau incluse d900 de străzi, în actualul sunt toate cele 1.227 de străzi. Ele sunt împărțite în artere importante și mai puțin importante. În funcție de asta se face și intervenția utilajelor. Sunt 268 de străzi și piețe cu grad ridicat de prioritate pentru utilajele de capacitate mare: toate bulevardele, străzile mari și căile de acces în oraș, piețele și străzile din centru. Sunt 823 de străzi cu grad de prioritate 1 pentru utilaje de capacitate mică, în această categorie intrând și stațiile de transport în comun.

Fiecare utilaj are GPS, iar angajații de la deszăpezire trebuie să prezinte celor din primărie harta sectoarelor pe care se intervine: roșu pentru întreg sectorul planificat, albastru, pentru cel realizat. Altfel spus, teoretic, suntem pregătiți de ninsoare. Practic, vom vedea când se va și întâmpla.

About Post Author