Beta 2022: Patru săptămâni despre noi și oraș. Începe Bienala timișoreană de arhitectură

beta 2022

A patra ediție a Bienalei timișorene de arhitectură – Beta 2022 aduce în prim-plan orașul, ca un bun comun, de care ne folosim toți, în viața de zi cu zi. Beta 2022 își propune să descifreze relațiile pe care le avem cu orașul și să deschidă perspective noi.

Beta 2022 se va desfășura în perioada 23 septembrie – 23 octombrie și deschide discuția despre oraș ca fiind un bun comun, în încercarea de a investiga relația fiecăruia dintre noi cu spațiul urban. Ediția din acest an propune o gamă variată de formate – unele clasice, iar altele informale sau experimentale, precum expoziția principală intitulată „Another Breach in the Wall” și curatoriată de Daniel Tudor Munteanu și Davide Tommaso Ferrando.

„Another Breach in the Wall” prezintă intervenții care nu urmează legi, reguli și coduri în mod implicit, ci le negociază, le reinterpretează, le exploatează zonele gri sau le radicalizează. Subiectul expoziției este reprezentat de portițele prin intermediul cărora pot fi deschise breșe în aceste „ziduri” ale regulilor, făcând posibile comportamente noi.

Aceste intervenții nu sunt realizate doar de arhitecți și urbaniști, ci și de designeri, artiști sau activiști. Este, dacă vreți, o demonstrație despre cum spațiul urban poate fi produs de oricine căruia i se oferă instrumentele potrivite. Expoziția urmează un traseu urban de 22 km prin 11 cartiere din Timișoara, prezentând peste 140 de lucrări.

„Un arhipelag de micronațiuni”

Un alt element important al expoziției este intitulat „Un arhipelag de micronațiuni”. Este vorba despre 19 instalații de mari dimensiuni, narate ca micronațiuni: state fictive ale căror povești sunt menite să vizualizeze, să spațializeze și să pună în discuție unele dintre stările critice care caracterizează orașul contemporan. Nouă din cele 19 micronațiuni au fost comisionate unor arhitecți români, una a fost organizată de Fundația Art Encounters, una a făcut obiectul unui concurs pentru membrii OAR, una a fost proiectată de studenții Facultății de Arhitectură din Timișoara, iar celelalte șapte au fost curatoriate de echipa Beta.

Urmând ideea curatorială conform căreia bienalele sunt menite în primul rând să activeze orașele care le găzduiesc, expoziția va stabili relații neașteptate cu cetățenii, care o vor întâlni în mediul lor cotidian. Din acest motiv, multe dintre lucrările din expoziție, în special cele din spațiul public, sunt replici.

„Motivele pentru care sunt expuse replici sunt multiple. Copierea inexactă este o modalitate de a nara operele originale din punct de vedere al conținutului lor strategic, făcând să primeze informațiile pe care le încorporează, mai degrabă decât subliniind valoarea lor de obiect sau de autor. În același timp, prin implicarea forței de muncă a producătorilor locali, copierea este o modalitate de a distribui resursele mobilizate de bienală în orașul care o găzduiește. În cele din urmă, nefiind nevoite să le returneze autorilor lor, replicile vor fi oferite orașului ca un cadou, permițând cetățenilor să și le însușească după bunul plac, extinzând în același timp moștenirea bienalei dincolo de perioada sa limitată de expunere”, transmit organizatorii.

Printre cele 140 de opere expuse veți putea întâlni lucrări de: Ai Weiwei, Andrés Jaque, Brad Downey, Brandlhuber+, Cindy Sherman, Dan Perjovschi, Jens Haaning, JR, Matilde Cassani, NL Architects, Pezo von Ellrichshausen, Pier Vittorio Aureli, Raumlabor Berlin sau Theo Deutinger.

Vernisaj în Piața Libertății

Pe lângă expoziția principală și traseul expozițional va exista, de asemenea, Expoziția-Concurs Beta 2022, cu șapte categorii. Concursul și-a propus să-i reunească pe toți cei care contribuie la generarea unei arhitecturi de calitate în euroregiunea DKMT (ce cuprinde județele Timiș, Caraș-Severin, Arad și Hunedoara din România, județele Csongrád, Bács-Kiskun din Ungaria și provincia Vojvodina din Serbia). Vernisajul expoziției-concurs va avea loc în 29 septembrie, în Piața Libertății.

Deschiderea oficială a Beta 2022 va avea loc în 23 septembrie, la ora 18,30, în Piața Romanilor nr. 1.

About Post Author