Beta 2020. Despre responsabilitate și cum putem construi împreună un oraș mai bun

beta

A treia ediție a bienalei timișorene de arhitectură, Beta 2020, începe în acest weekend. Veți putea înțelege mai bine ce înseamnă responsabilizare urbană și, de fapt, ce înseamnă să lucrezi împreună pentru a construi un oraș mai bun.

Beta 2020 este despre responsabilitate, atât față de mediul construit, cât și față de ceea ce nu am construit încă. Scopul final este, de fapt, îmbunătățirea proceselor prin care ne construim orașele. Soluții există, și încă multe, dar timpul e tot mai scurt. În următoarele 4 săptămâni, la Timișoara, vor fi proiecții de filme, tururi ghidate, expoziții, instalații, conferințe despre arhitectură, dezbateri și ateliere pentru copii și adolescenți.

Prima întâlnire din programul bienalei se învârte în jurul întrebării: De ce să folosim mai mult, când ceea ce avem deja e suficient? Vineri, 25 septembrie, începând cu ora 18,30, la Muzeul de Transport Public „Corneliu Miklosi“, va avea loc vernisajul principalului eveniment al bienalei. Este vorba despre expoziția „Enough is Enough”, curatoriată de arh. Anca Cioarec, arh. Brînduşa Tudor și arh. Ilka Ruby. Lucrările evidențiază modalități prin care planeta noastră poate fi tratată cu respect și responsabilitate – față de mediu, de economie și de societate ca un întreg.

Despre patrimoniu și responsabilitate

Sâmbătă, 26 septembrie, de la orele 11 și 15, sunt planificate două tururi ghidate ale acestei expoziții, Curatorii oferă atât o sinteză a conținutului expoziției, cât și detalii despre deciziile și soluțiile adoptate în procesul de realizare a acesteia. Participarea necesită înscriere în prealabil sau .

Tot sâmbătă, de la ora 19, în Piața Sf. Gheorghe, are loc simpozionul Heritage Responsability, organizat împreună cu Heritage of Timișoara. Este vorba despre un eveniment dedicat patrimoniului arhitectural, la care participă experți. Duminică, organizatorii Beta 2020 au lansat o invitație pentru arhitecți / urbaniști (profesioniști sau studenți), care să ia parte alături de persoane cu deficiențe de vedere, la un exercițiu despre responsabilitatea socială și mediul construit ca instrument generator al coeziunii comunitare – .

Cea de-a treia ediție a bienalei se desfășoară în perioada 25 septembrie – 25 octombrie. Întregul program poate fi consultat aici.

Beta 2020 este organizată de Ordinul Arhitecților din România – Filiala Teritorială Timiș și Primăria Timișoara. Proiectul este co-finanţat de Administraţia Fondului Cultural Naţional.

About Post Author