Beethoven, discutat de… ORL-iști, înaintea concertului de vineri seară

beethoven

Filarmonica Banatul Timișoara îi invită vineri, 11 octombrie, pe iubitorii muzicii lui Ludwig van Beethoven la o seară dedicată creației acestuia. Nu doar prin muzică, ci și printr-o prelegere specială, susținută de doi… medici ORL.

Începând cu ora 19, la Sala Capitol, Orchestra Simfonică „Remus Georgescu”, sub conducerea lui Radu Popa, va interpreta Concertul pentru pian și orchestră nr. 3 în do minor, op. 37. Lucrarea îmbină intensitatea emoțională cu virtuozitatea tehnică, fiind adesea considerată una dintre cele mai dramatice compoziții din repertoriul pianistic. Orchestra îl va avea alături pe pianistul Teo Gheorghiu, recunoscut pentru modul său captivant de interpretare. Programul continuă cu Simfonia nr. 6 în fa major, op. 68, supranumită „Pastorala”.

Ludwig van Beethoven (1770-1827), compozitor și pianist german, este una dintre cele mai influente figuri din istoria muzicii occidentale. Renumit pentru tranziția sa de la stilul clasic al lui Mozart și Haydn la romantism, Beethoven a revoluționat modul în care muzica simfonică și sonata erau percepute și interpretate. Beethoven s-a confruntat cu dificultăți personale, inclusiv pierderea auzului, dar a continuat să creeze.

Ca să-l cunoaștem pe Beethoven și din perspectiva influențelor pe care neajunsurile fizice au avut-o asupra creației și vieții sale, doi specialiști în ORL vor răspunde la întrebarea „Geniul lui Beethoven a provocat surditate sau surditatea l-a transformat într-un geniu?”. Așadar, înaintea concertului de vineri, de la ora 18,30, în cadrul unei prelegeri, prof. dr. Nicolae Balica și conf. dr. Gheorghe Iovănescu vor vorbi despre acest lucru.

Participarea la prelegere se face pe baza biletelor pentru concert. Acestea pot fi găsite pe site-ul Filarmonicii Banatul, la casierie și pe platforma myticket.ro: https://shorturl.at/1Ta0e.

About Post Author