Bazele sportive din Buziașului și Șagului o iau de la zero. Au fost reziliate contractele de proiectare

bazele sportive

Vor trece ani până când bazele sportive promise în Calea Buziașului și Calea Șagului vor fi construite. Primăria reia licitațiile pentru documentații, după ce le-a anulat pe cele vechi. Firmele contractate de fosta administrație au fost neserioase.

Primăria Timișoara anunță „intransigență” față de firmele cu care are contracte pentru diverse proiecte și lucrări. Dacă acestea nu-și respectă obligațiile, „licitațiile pentru lucrările deja atribuite vor fi reluate, iar firmele care nu au livrat în termenele stabilite vor plăti pentru fiecare zi de întârziere”.

Primul pas: rezilierea contractelor de realizare a studiilor și proiectelor pentru bazele sportive din Calea Buziașului și Calea Șagului. Ambele prevedeau realizarea SF în 60 de zile, iar în a doua fază, realizarea PT în alte 60 de zile.

Pentru Calea Buziașului, contractul a fost încheiat în mai 2018, cu Rheinbrucke SRL, la un preț de 345.000 lei, cu TVA. Pentru Calea Șagului, contractul a fost semnat în aprilie 2019, pentru 216.580 lei, cu TVA. 

„Firmele contractante nu și-au îndeplinit obligațiile din contracte, fapt constatat de Primărie care a decis rezilierea lor. Proiectanții au invocat chestiuni de forță majoră, legate de declanșarea stării de urgență, și, deși s-a încercat negocierea cu aceștia, au încălcat toate promisiunile făcute reprezentanților PMT. Direcția de Dezvoltare a propus fostei administrații încă din 1 octombrie 2020, rezilierea celor două contracte. Atunci, primarul, aflat pe picior de plecare, nu a avut tăria să facă acest lucru. O am eu. Și voi trata cu aceeași intransigență orice alte întârzieri nejustificate”, anunță acum primarul Dominic Fritz. 

Avertisment pentru firme

Ce urmează? O reluare de la 0 a procedurii de licitație pentru documentațiile celor două baze sportive. Când se va întâmpla și dacă vor exista modificări semnificative ale caietelor de sarcini încă nu se știe. La fel cum nu se știe care este cuatumul penalităților care vor fi aplicate celor două firme. „Avertizez firmele care vor să participe la licitațiile organizate de Primăria Timișoara să se gândească de două ori dacă au capacitatea de a duce la bun sfârșit toate angajamentele contractuale pe care și le vor asuma. Dacă nu le vor respecta, vor plăti pentru fiecare zi de întârziere”, mai spune Fritz. 

Studiile de fezabilitate pentru cele două baze sportive au fost aprobate de consilierii locali în ianuarie 2020. Complexul din Calea Buziașului, care ar fi urmat să aibă și un stadion, pe lângă bazine de înot acoperit și descoperit, era estimat la un preț de 99,8 milioane de lei, cu TVA. Cel din Calea Șagului, care nu avea stadion, ci o pistă suspendată de atletism, pe lângă cele două bazine, era estimat la 60,07 milioane de lei, cu TVA. Termenul de executie era de 18 luni în Șagului, respectiv 36 de luni în Buziașului. 

Primăria Timișoara a reziliat, recent, și contractul de proiectare pentru refacerea pavajului din Piața Victoriei. Firma brașoveană care îl câștigase în 2018 nu oferise beneficiarului nicio parte din documentație.

About Post Author