Barajul stăvilar de la Sânmihaiu Român e gata. Încă un pas spre deschiderea transportului internațional pe Bega / FOTO

sânmihaiu român

Administrația Bazinală de Apă Banat (ABA Banat) a finalizat lucrările barajul stăvilar de la Sânmihaiu Român. Canalul Bega, deviat prin ecluză în urmă cu nouă ani, a revenit la albia inițială.

ABAB pune punct unei etape important din proiectul de reabilitare a nodului hidrotehnic Sânmihaiu Român. S-au încheiat lucrările aferente barajului stăvilar, începute în iunie 2019. De acum, apele Canalului Bega au revenit în albia inițială, ele fiind deviate prin ecluză încă din 2011.

În cadrul proiectului transfrontalier Interreg IPA „Repararea infrastructurii de navigație pe canalul Bega”, partea română beneficiază de o finanțare de aproape 7 milioane de euro (fără TVA). ABA Banat participă cu investiția „Punerea în siguranță a nodului hidrotehnic Sânmihaiu Român”. Aceasta se desfășoară în două etape. Prima este reabilitarea barajului stăvilar, iar a doua, reabilitarea ecluzei. Conform proiectului, termenul final de încheiere a lucrărilor este luna august 2021.

Reabilitarea barajului stăvilar a costat peste 3,5 milioane de euro (fără TVA), adică 56% din totalul finanțării proiectului pentru partea română. Pasul următor este reabilitarea ecluzei. „Au fost achiziționate porțile buscate din amonte și aval (cu dimensiunea de 10 m x 5,3 m perechea) și piesele înglobate aferente acestora. De asemenea, au fost construite batardourile din pământ de «punere la uscat» a ecluzei. La momentul actual, scurgerea apelor a fost reluată pe șenalul vechi, iar ampriza ecluzei a fost «pusă la uscat», pentru a putea începe lucrările de reparații”, transmit reprezentanții ABAB.

Lucrarea de la Sânmihaiu Român este vitală în viitor, pentru promovarea transportului pe apă între Timișoara și alte orașe europene.

About Post Author