Bănățeni în America. Despre cum Ivașcu, Secoșan sau Cioban au devenit Evasku, Sekozan sau Choban

america

Ce i-a determinat pe bănățenii plecați, la începutul secolului XX, spre America să rămână acolo? Ce i-a făcut pe alții să se întoarcă? Puteți afla răspunsuri la aceste întrebări, dar și la altele, la întâlnirea de la Casa Artelor. Va fi seară… americană cu poveste.

Ivașcu, Secoșan sau Cioban. Câteva nume pe care locuitorii Banatului le-au luat cu ei când, la început de secol XX, au plecat să cucerească Lumea Nouă. La zeci de ani distanță, urmașii lor le poartă la fel de mândri, chiar dacă acum se scriu Evasku, Sekozan sau Choban. Povestea bănățenilor care au plecat în Lumea Nouă este subiectul unei întâlniri speciale din cadrul proiectului Serile patrimoniului, proiect inițiat de Direcția Județeană pentru Cultură Timiș.

Întâlnirea, intitulată „De la Est la Vest. Bănățeni în America”, are loc în 28 noiembrie, de la ora 19, în sala Studio a Casei Artelor, pe str. Augustin Pacha nr. 8. Va fi proiectat cu această ocazie documentarul „A Thousand Dollars and Back”, urmat de o sesiune de discuții moderate de Alexandra Irimia.

„Drumul de aici peste ocean și, în multe cazuri și înapoi, în căutarea unei vieți mai bune, este un fenomen care a marcat puternic comunitățile din această parte de țară. Multe dintre poveștile importante ale Banatului începutului de secol XX sunt legate de acest fenomen. Documentarul «A Thousand Dollars and Back» încearcă să creeze o imagine de ansamblu a ceea ce a însemnat viața românilor care au decis să emigreze în Statele Unite”, explică Victor Bunoiu, consilier DJC Timiș, coordonator al proiectului „Serile patrimoniului”.

Dacă vreți să participați la această întâlnire, trebuie să vă înscrieți aici, până în 27 octombrie, ora 16.