24 octombrie 2020

Banat Brunch: bunătăți din cuină și trasee de poveste, pentru plimbăreții din toată țara

banat brunch

Mălai cu mărar, brânză și ceapă verde, sarme cu curechi, carne de porc la chiscan, foi cu miere sau mațe fripte cu coleșă. Bunătățile din bucătăriile bănățene sunt de acum gata de testat. S-a lansat Banat Brunch, o provocare pentru turismul din această parte de țară.

Evenimentul fenomen Transylvanian Brunch, cu o istorie de peste 12 ani, a ajuns acum și în Banat. Asociația fondatoare My Transylvania, alături de WWF România, Asociația Măgura Zimbrilor Armeniș, Primăria Armeniș și Asociația pentru Dezvoltarea Turismului Timiș, și-au unit forțele pentru a inaugura sezonul de experiențe culinare, ture de explorare a naturii și satelor din Banat.

Peste 120 de oaspeți, orășeni și săteni, au fost primii care au testat experiența Banat Brunch. S-a întâmplat la Sat Batrân, în comuna Armeniș, una dintre cele mai pitorești localități de la poalele Munților Țarcu, la Măgura Zimbrilor. La Armeniș, WWF România a inițiat un proiect ambițios de reintroducere a zimbrilor în libertate. Banat Brunch le oferă iubitorilor de natură o zi de experiențe în inima satelor din această parte de țară.

La Sat Bătrân, 15 familii au pregătit nu mai puțin de 25 de preparate tradiționale, care le-au fost servite oaspeților la Casa de sub măgrin. Pe masă s-au pus mălai bănățenesc cu mărar, brânză și ceapă verde, balmaș, pită coaptă în șpoiert, zupă de cocoș, sarme cu curechi, carne de porc la chiscan, căzan de oaie, foi cu miere, bonoanțe cu nucă și nostum pită, dar și mațe fripte cu coleșă. Goștii au participat și la un atelier de preparare a cașului, dar au putut face și un tur ghidat, pe jos și cu căruța, alături de învățătorul din Sat Bătrân.

La Văliug se pot închiria biciclete

Cu această ocazie, în zona satelor din Măgura Zimbrilor au fost inaugurate trasee de bicicletă. De asemenea, la Văliug a fost inaugurat primul centru de închirieri de mountainbike si e-bike din Banatul Montan, pus pe picioare de echipa Romountainbike și Ponton Casa Baraj. „Ciclismul montan e unul din cele mai faine moduri de a cutreiera natura. Acum, această nouă disciplină, e-mountainbike, transformă potecile de munte în bucurie pe două roți și pentru cei fără experiență”, spune Cătălin Gavrilă, fondatorul Romountainbike și al Asociației Bike Attack Reșița.

Gazde faine abia așteaptă să le cunoașteți

„Sat Batrân a fost locul ideal să începem seria Banat Brunch. Implicarea și bucuria celor 15 familii din Armeniș, la fel ca și specialitățile lor, au arătat cum pot satele bănățene să fie gazde faine și să atragă orășeni dornici de autentic și natură”, a concluzionat Cristian Cismasu, unul dintre fondatorii My Transylvania.

Lasă un răspuns

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

%d blogeri au apreciat: